Jesen donosi obilje zdravih plodova, a kraljevi ovog godišnjeg doba su bundeva i kesten. Teško je zamisliti jesen bez mirisa pečenog kestenja gde god da se okrenete, ali i slatkiša poput pirea, rolata ili torti od kestena.
Osim što je ukusno, kestenje je i izuzetno zdravo. Bogato je vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, magnezijumom i fosforom, kao i mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola. Sadrži i vitamine B kompleksa, koji doprinose boljoj koncentraciji i pravilnom radu nervnog sistema.
Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kestenje poboljšava varenje i daje dugotrajan osećaj sitosti. U 100 grama pečenog kestenja nalazi se oko 190 kalorija, što ga čini zdravom i laganom jesenjom užinom.
Antonio Ahel/ATAImages

Jelena Rozga je jednom izjavila da obožava pečeno kestenje, a mnogima su omiljena grickalica. Osim što su niskokalorični, njihova priprema nije komplikovana.
Kako ispeći kestenje u rerni
Nožem zarežite kestenje u obliku kruga i potopite ih u vodu pola sata, pa posolite kašičicom soli. Činjenica da kestenje stoji u vodi pomoći će da malo omekša i kasnije se bolje ispeče.
r.classen/Shutterstock

Nakon toga dobro ih procedite i poređajte na pleh. Pecite na 230°C oko 25-30 minuta, što bliže gornjem grejaču. Izvadite ih i ostavite poklopljene pet minuta.
Kako ispeći kestenje u šerpi
Ako ih pečete u šerpi, posolite ih, tako da se lakše čistе. Kestene prerežite napola i poređajte u posoljenu šerpu. Zatim poklopite i pecite 30 minuta. Nakon toga gotovi su i spremni za posluživanje.
Komentari (0)