Zanimljivosti

JELENA ROZGA obožava ove plodove, koji su simbol jeseni - 100 g ima svega 190 kalorija!

I sami možete da ih pripremite kod kuće

Slika Autora
byAna Đelić

31.10.2025 19:45

JELENA ROZGA obožava ove plodove, koji su simbol jeseni - 100 g ima svega 190 kalorija!
ATA images

Jesen donosi obilje zdravih plodova, a kraljevi ovog godišnjeg doba su bundeva i kesten. Teško je zamisliti jesen bez mirisa pečenog kestenja gde god da se okrenete, ali i slatkiša poput pirea, rolata ili torti od kestena.

Osim što je ukusno, kestenje je i izuzetno zdravo. Bogato je vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, magnezijumom i fosforom, kao i mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola. Sadrži i vitamine B kompleksa, koji doprinose boljoj koncentraciji i pravilnom radu nervnog sistema.

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kestenje poboljšava varenje i daje dugotrajan osećaj sitosti. U 100 grama pečenog kestenja nalazi se oko 190 kalorija, što ga čini zdravom i laganom jesenjom užinom.

Antonio Ahel/ATAImages

Jelena Rozga uvek ima savršenu liniju

Jelena Rozga je jednom izjavila da obožava pečeno kestenje, a mnogima su omiljena grickalica. Osim što su niskokalorični, njihova priprema nije komplikovana.

Kako ispeći kestenje u rerni

Nožem zarežite kestenje u obliku kruga i potopite ih u vodu pola sata, pa posolite kašičicom soli. Činjenica da kestenje stoji u vodi pomoći će da malo omekša i kasnije se bolje ispeče.

r.classen/Shutterstock

Mnogi ne mogu da zamisle jesen bez pečenog kestenja

Nakon toga dobro ih procedite i poređajte na pleh. Pecite na 230°C oko 25-30 minuta, što bliže gornjem grejaču. Izvadite ih i ostavite poklopljene pet minuta.

Kako ispeći kestenje u šerpi

Ako ih pečete u šerpi, posolite ih, tako da se lakše čistе. Kestene prerežite napola i poređajte u posoljenu šerpu. Zatim poklopite i pecite 30 minuta. Nakon toga gotovi su i spremni za posluživanje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)