Zanimljivosti

PRINC HARI SE ZAPRAVO TAKO NE ZOVE: Ima čak 4 imena, ali ga niko tako ne oslovljava!

U celom svetu je poznat po nadimku iz detinjstva.

06.07.2024 15:32

PRINC HARI SE ZAPRAVO TAKO NE ZOVE: Ima čak 4 imena, ali ga niko tako ne oslovljava!
Tanjug/AP

Više od tri decenije, javnost vojvodu od Saseksa zna kao "Hari". Iako ga porodica i prijatelji od mila tako zovu od malih nogu, njegovo ime je potpuno drugačije. Harijevo pravo ime glasi - Henri Čarls Albert David. On takođe nema prezime i koristi Saseks i Mountbaten - Vindzor.

Javnost je godinama njega tako oslovljavala, a mnogi su po prvi put mogli da čuju Harijevo pravo ime onda kada je Kraljevski dvor saopštio da se par zaručio. Tada je u saopštenju glasilo "Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henri od Velsa i gospođa Megan Markl su se verili".

U razgovoru tokom dodele nagrada WellChild, Hari se šalio na svoj račun zbog toga što ga zovu Hari, a ne Henri. Tom prilikom je rekao da nije siguran zašto ga ne zovu Henri, kada je odgovarao na pitanje deteta koje se zove Henri. On je tada rekao: "Moje ime je Henri, ali me svi zovu Hari. Nemam pojma." - prenosi Miror

(AP Photo/Matt Dunham, Pool)

Hari od malih nogu nosi isti nadimak, zbog čega su mnogi mislili da je to njegovo ime


Iza svega toga stoji nekoliko razloga, uprkos onome što piše u njegovom rodnom listu, iako je to za mnoge malo misterija. Međutim, kako Metro navodi, ime Henri potiče od starofrancuskog imena Henri, i tokom srednjeg veka engleska verzija - Hari - počela je da se koristi ovde. Većina vladara koji su se zvali Henri bili su poznati kao Hari, uključujući i Henrija VIII.

Drugi sin kralja Čarlsa ima nekoliko imena i može ih koristiti po potrebi. Kada je služio u vojsci, bio je poznat kao Kapetan Hari Vels, zbog toga što je tada princ Velsa bio Čarls. Ali "Mountbatten-Vindzor" mu je takođe dostupno ako mu zatreba, zahvaljujući tome što je kraljica proglasila da kada članovi kraljevske porodice trebaju prezime, trebalo bi da koriste to. 

Hari nije jedini koji ima nekoliko imena, pravo ime Megan Markl je Rejčel Megan Markl. Ona deli svoje rođeno ime sa likom koji ju je proslavio u seriji "Suits" - Rejčel Zane. Vojvotkinja od Saseksa koristi svoje srednje ime profesionalno i to je ono po čemu je većina ljudi sada zna.

AP Photo/Peter Dejong

Megan takođe ima još jedno ime ali je ono izbačeno iz njene titule u zvaničnim pojavljivanjima


Nakon rođenja njihovog sina Arčija 2019. godine na njegovom rođenom listu, par je bio naveden kao:  "Njegovo kraljevsko visočanstvo Henri Čarls Albert Dejvid, vojvoda od Saseksa" i Megan kao "Rejčel Megan, Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Saseksa". Međutim, mesec dana nakon njegovog rođenja, stvari su promenjene na rođenom listu. Promena je izostavila "Rejčel Megan" iz titule vojvotkinje i navela je samo kao "Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Saseksa."

Megan i Hari nedavno su zvanično promenili prezime sebi i svojoj deci u Saseks, sa izvorom koji je za The Times rekao da su to uradili da "ujedine" porodicu, navodi Mirror.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)