Zanimljivosti

OVO JE PRAVO IME ČUVENE LOLE NOVAKOVIĆ: Lepotica koja je opčinila svet skrivala je svoj identitet

Malo ko se seća da je ovo njeno pravo ime.

06.02.2024 17:00

OVO JE PRAVO IME ČUVENE LOLE NOVAKOVIĆ: Lepotica koja je opčinila svet skrivala je svoj identitet
Printscreen/https://www.youtube.com/@poetica58

Lola Novaković, rođena 25. aprila 1935. godine, bila je jedna od najvećih muzičkih ikona Jugoslavije. Sa svojim nezaboravnim nastupima i hitovima, Lola je osvojila srca publike širom regiona i van njega. Profesionalnu karijeru kao stalni vokalni solista u Radio Beogradu 1957. godine, a već sledeće godine snimila je prvu ploču za britansku diskografsku kuću "Deka". Njen prvi javni nastup bio je u novogodišnjoj noći 1953. u smederevskom Domu JNA, a ubrzo je postala članica Kulturno-umetničkog društva „Branko Krsmanović“.

Međunarodni uspesi

Lola je bila prvi pevač iz Jugoslavije koji je gostovao u Rusiji 1960. godine, gde je stekla status najveće zvezde. Takođe, 1962. godine je otišla na višemesečnu turneju po Japanu, a iste godine izdala je longplej ploču s pesmama koje peva na španskom i engleskom jeziku. Na Opatijskom festivalu 1961. godine osvojila je prvo mesto s pesmom „Jednom u gradu ko zna kom“, dok je na Zagrebačkom festivalu te iste godine izvela pesmu „Ti nisi došao“ i naišla na veliki aplauz, koji je trajao neverovatnih deset minuta.

Profimedia

Lola Novaković

Pravo ime Lole Novaković i buran ljubavni život

Lola se udala 1962. godine za profesora fiskulture Boru Kragujevića, a kasnije je bila u braku s Milom Jovanovićem od 1965. do 1970. godine. Nakon razvoda, vratila je devojačko prezime i nastavila da hara jugoslovenskom scenom. Posle udaje za pevača Dragana Antića 1972. godine Lola postaje meta trač rubrika ondašnje štampe. Nisu mogli da joj oproste brak sa 14 godina mlađim muškarcem.

Pravo ime ove muzičke zvezde bilo je Zorana, a toga bi se danas malo ko i setio jer je svi prepoznaju po umetničkom kojim je osvojila svet.

Printscreen/https://www.youtube.com/@herraxel56789

Lola Novaković obeležila je jednu muzičku epohu

Muzički doprinos

Neki od njenih najpoznatijih hitova uključuju pesme poput „Marike“, „Vrati se“, „Neko čeka na mene“, „Ljubi me“, „Voli me sad“, „Reka suza“, „Beli bagrem opet cveta“, „Beograde, ljubavi moja“... Njene interpretacije smatraju se neprevaziđenim do danas, a njena muzička zaostavština ostaje večna.

Lola Novaković je ostavila neizbrisiv trag na jugoslovenskoj muzičkoj sceni i ostala upamćena kao kraljica koja je osvojila srca publike svojim neponovljivim glasom i harizmom.

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)