Zanimljivosti

SEĆANJE NA PEVAČA KOGA SU VOLELI SVI NA BALKANU: Ona je bila najveća ljubav Tošeta Proeskog! (FOTO)

Sa prekidima i pomerinjima zajedno su bili osam godina, ali su za njihovu romansu znali samo njemu bliski ljudi.

16.10.2023 12:00

SEĆANJE NA PEVAČA KOGA SU VOLELI SVI NA BALKANU: Ona je bila najveća ljubav Tošeta Proeskog! (FOTO)
Tanjug/AP

Na današnji dan 16. oktobra 2007. pre 16 godina na auto - putu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj poginuo je Toše Proeski. Za volanom džipa bio je njegov prijatelj Georgi Georgijevski, dok je na zadnjem sedištu spavala Tošetova menadžerka Ljiljana Petrović.

Nesrećni Toše poginuo je na licu mesta, vozač je ima lakše povrede dok je Ljiljana bila samo ugruvana.

Vest o tragičnoj smrti Proeskog, koji je imao samo 26 godina, izavala je šok među njegovim fanovima, a za njim je plakao ceo Balkan.

Kleknuo na bini

Toše Proeski je rođen 25. januar 1981. u Prilepu a odrastao je u Kruševu. Još kao dete pokazivao je veliki talenat za muziku a mnogi su govorili da ima anđeoski glas. Prvi nastup imao je kao dečak od samo 12 godina na dečjem festivalu "Zlatni slavuj" i već tada je bilo jasno da je rođena velika zvezda. Profesionalnu karijeru započeo je 1997. a dve godine kasnije usledili su i koncerti. 

Već posle prvog nastupa ali i koncerta u Centru Sava u Beogradu svi su pričali o talentovanom Makedoncu koga je publika obožavala. Osvajao je sjajnim pesmama, glasom ali pre svega harizmom. Na koncertu u beogradskoj Areni 2007. kleknuo na bini ispred publike zahvalan za uspeh koji duguje fanovima. 

O njegovom privatnom životu ispredale su se razne priče, ali je on tu vrstu razgovora zaobilazio uz osmeh u intervjuima. Privatan život je za njega zaista bio privatan, a čak i kad bi odbio da odgovori na neko lično piutanje bilo je nemoguće naljutiti se na njega. 

U trenutku pogibije bio je u romansi sa prelepom rukometašicom Andrijanom Budimir. Međutim, tek mnogo godinakasnije se saznalo da je njegova prva i najveća ljubav bila prelepa manekenka Blagica Beti Micova.

Upoznali su se 1998. kada je on bio započeo da gradi karijeru i ona mu je bila najveća podrška. Raskinuli su 2002. ali su se posle njegovog nezaboravnog nastupa na Evrosongu 2004. pomirili, pa opet raskinuli, pa se mirili... Tačku na vezu su stavili 2006. ali su ostali u kontaktu a on joj je slao karte za sve svoje koncerte. Za njihovu romansu znali su samo njemu bliski ljudi.  

Kako su svojevremeno ispričali njegovi prijatelji njene poruke u telefonu čuvao je do smrti. 
– Znam da javnost želi da zna detalje moje ljubavi sa Tošom, ali nijednom do sada nisam dala intervju i nisam otkrila našu privatnost. To će tako ostati zauvek – poručila je jednom prilikom Blagica nakon njegove smrti. Udala se 2014. udala i danas ima sina i ćerku.

Mnogi muzički stručnjaci su se složili da je Tošetovim preranim odlaskom balkanska scena ostala bez velikog pevača. Mi bismo dodali i velikog čoveka koji je pored anđeoskog glasa imao i takvo srce,a o njegovom humantarnom radu saznalo se tek nakon njegove pogibije. Ni do danas nije do kraja otkriveno koliko je i kome sve pomagao, a njegove pesme i danas se rado slušaju širom Balkana. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)