Zanimljivosti

JOŠ JEDAN USPEH DEVOJKE SA KRILIMA: Neustrašiva Dejana ruši granice, pored bebe stvara čudesne slike! (FOTO)

Ova herioina koja inspiriše ljude ispričala je za Srećnu republiku kako se snašla u ulozi mame, kako optimizmom i uz osmeh pobeđuje sve životne nedaće.

09.09.2023 19:00

JOŠ JEDAN USPEH DEVOJKE SA KRILIMA: Neustrašiva Dejana ruši granice, pored bebe stvara čudesne slike! (FOTO)
FOTO: Dženeta Resili

Slikarka i šampionka u paratekvondou Dejana Bačko rođena je bez ruku i simbolično je zato dobila nadimak "devojka sa krilima". Na jednoj od svojih brojnih izložbi, ovog puta u Novom Sadu, ekipu Srećne republike dočekala je raspoložena sa širokim osmehom koji razoružava i osvaja svakog ko je upozna.

Iako je rođena bez ruku ova heroina koja je inspiriše ljude još jednom pokazala da invaliditet nije prepreka za nju da ostvari sve svoje snove. 

Nekadašnja paraolimpijka, svetska šampionka i neustrašiva žena koja koja uz pozitivan duh prevazilazi sve prepreke u životu, slikanjem se bavi od svoje pete godine. Već sa devet godina redovan član udruženja VDMFK (udruženje slikara koji slikaju ustima i nogama).

FOTO: Dženeta Resili

Dejana zrači pozitivnom energijom gde god se pojavi

 

- To je prva ljubav i tu se najviše pronalazim. Meni treba nekoliko dana da naslikam jednu sliku. Naravno sve to zavisi i od energije- započinje razgovor za naš portal Dejana

Do sada je uradila više od 1000 slika, imala je 30 izložbi, a najveća inspiracija i motivi za slikanje su joj životinje. Svojim čudesnim slikama ova mlada mama ruši sve predrasude i granice.

FOTO: Dženeta Resili

Omiljeni motivi mladoj slikarki su najčešće životinje

 

- Izložba nije tematska. Najviše volim da slikam životinje, one me nekako najviše inspirišu. U mojim slikama više ćete videti njih nego recimo portrete, mada ljubimca nemam i ne smem da ga uzmem. Kad imaš ljubimca to je kao da imaš dete, oni su kao član porodice a mi već imamo jedno dete- dodaje ona uz smeh

Dejana ne krije sreću i radost zbog toga što se ostvarila kao majka. Ona je istakla da su njen partner Marko i ona izuzetno srećni i ispunjeni zato što su postali roditelji, a njoj je na početku bilo malo teško kao i svim mama.

- Kao i svaka majka koja se prvi put nađe u takvoj ulozi, sasvim je redu da budeš nervozna, uplašena, da se bojiš svega, da li ćeš se i kako snaži sa bebom. I ja sam imala taj strah ali borila sam se sama sa sobom. Ja imam taj invaliditet, opet je drugačije neko ko nema ruke i neko ko ima. Ali, mislim da sam se odlično snašla kao mama - istakla je uz osmeh ova hrabra žena. 

Skromna i nasmejana Dejana otkriva da joj se dive druge mame, da ima veliko poštovanje ljudi. Ipak, prema njenim rečima, cilj joj je da pokaže drugima kako sve može da se postigne, da ličnim primerom ukaže da  osobe sa invaliditetom mogu da se ostvare u ulozi majke. 

- Želim da podstaknem sve žene koje imaju neku vrstu invaliditeta, bez obzira da li su u kolicima ili ne, bez obzira da li imaju neki fizički nedostatak fizički, mogu da se ostvare kao mame ako to žele - poručila je hrabra Dejana. 

Kako priznaje ova mlada mama slikarstvo je i dalje njena ljubav i posao koji je ispunjava, ali trenutno je prioritet njena ćerka Lara.

- Sva sreća tu je Marko da me malo osvesti i da mi kaže: " Imamo bebu, potpuno te razumem ali treba da se posvetiš i sebi da ne zapostaviš sebe". Vratila sam se eto slikarstvu, a što se tiče sporta nemam nameru da se vraćam na borilište. Sve što sam mogla i želela ja sam ostvarila, osvojila sam medalje nemam više šta da osvajim - zaključuje nasmejana 

Bačkova je zvezda društvenih mreža, podsticaj i motivacima mnogima u životu. Bez obzira na svoj invaliditet ona se sjajno snalazi oko ćerke, obavlja kućne poslove i sa osmehom dočekuje svaki novi dan. Kad može ona, može i svaka druga žena jer samo od nas zavisi da li ćemo postaviti sebi granice ili ih, poput Dejane srušiti, i ostvariti sve što želimo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)