Zanimljivosti

OVA PEVAČICA BILA JE MIS JUGOSLAVIJE: Na njenu lepotu niko nije ostao imun, a tek kada čujete koju školu je završila, ostaćete u neverici (FOTO)

Njena biografija je više nego živopisna, pa zato mnogi i danas o njoj ne prestaje da govore.

01.05.2023 11:01

OVA PEVAČICA BILA JE MIS JUGOSLAVIJE: Na njenu lepotu niko nije ostao imun, a tek kada čujete koju školu je završila, ostaćete u neverici (FOTO)
YouTube/printscreen

Daliborka Stojšić (79) oduvek je plenila lepotom karakterističnom za filmske dive, a to joj je pomoglo da 1968. godine ponese laskavu titulu Mis Jugoslavije. Ona se, međutim, nije zadovoljila samo time da bude još jedna lepotica sa naslovnih strana. Godinama je razvijala brojne talente, a pevanje i pisanje su samo neki od njih.

Osim što se bavila pevanjem, odlično se snašla i u glumačkim vodama, a pisanje je definitivno bilo njen fah. Vodeći se time, ona je upisala Filološki fakultet u Beogradu, smer književnost. Iako je baš u tom periodu bila proglašena najlepšom ženom Jugoslavije i karijera joj krenula uzlaznom putanjom, ona je uspela da stekle fakultetsku diplomu.

Na izboru za najlepšu ženu sveta, koji je održan 13. jula 1968. godine u Majamiju, ta lepotica iz Ćuprije plasirala se među 15 najlepših devojaka na svetu. Pobedu je te godine odnela brazilska lepotica Marta Vaskonselos. Nakon tog uspeha krenula je i Daliborkina filmska karijera. Već naredne godine premijerno je prikazan film "Presađivanje osećanja" u kojem je zaigrala sa glumcima Dušanom Bajčetićem i Svetozarom Vlajkovićem.

YouTube/printscreen

Daliborka Stojšić godinama je bila uspešna i u muzičom svetu

Najpopularniji šou program tog vremena, "Obraz uz obraz", koji su vodili Dragan Nikolić i Milena Dravić, nije mogao da protekne bez pojavljivanja šarmantne Daliborke. Svestrana lepotica snimila je i nekoliko pesama, čak i celu ploču. Početkom sedamdesetih godina 20. veka PGP RTB je odlučio da oformi kvartet od dva pevača i dve pevačice, pa je Stojšićeva dobila poziv da se pridruži muzičkoj grupi One i oni. Na početku su grupu, pored Daliborke, činili Minja Subota, Lidija Kodrič i Slobodan Boba Stefanović, a nakon što je Stefanović napustio sastav, pridružio im se Žarko Dančuo. Ta grupa bila je nalik planetarno popularnom bendu  "ABBA". Na festivalu "Beogradsko proleće" 1971. godine su se predstavili pesmom "Što je babi milo". Iste godine su objavili singl ploču na kojoj je bila ta, kao i numera "Daleko je zavičaj".

U saradnji sa Ljubivojem Ršumovićem snimila je i kompilaciju dečijih pesama.

Daliborka je nastavila samostalno da nastupa i niže uspehe na brojnim festivalima. Paralelno sa tim radila je i na zbirci pesama. Svoju prvu zbirku pesama simboličnog naziva "Lutka koja govori" objavila je 2017. godine, a godinu dana kasnije je publici premijerno predstavila drugu zbirku naziva "Vuk samotnjak". Daliborka se poslednjih godina potpuno povukla sa muzičke scene i posvetila se isključivo pisanju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)