Zanimljivosti

ČARLS POVUKAO ŠOKANTAN POTEZ: Ovo niko nije očekivao, preti razdor između kralja i njegovog starijeg sina Vilijama?

Prema izvorima iz britanske Palate, kralj Čarls je navodno angažovao nadbiskupa Kenterberija, Džastina Velbija, da posreduje u dogovoru da princ Hari i Megan Markl dođu na njegovo krunisanje, što je razbesnelo Vilijama.

30.01.2023 11:13

ČARLS POVUKAO ŠOKANTAN POTEZ: Ovo niko nije očekivao, preti razdor između kralja i njegovog starijeg sina Vilijama?
Tanjug/AP

Britanski kralj Čarls III spreman je sve da oprosti sinu Hariju. Kako pišu britanski mediji, pozivajući se na izvore iz Palate, monarh je navodno zamolio nadbiskupa Kenterberija, Džastina Velbija, da posreduje u dogovoru s "odbeglim" kraljevim kako bi princ Hari i njegova supruga Megan Markl mogli da prisustvuju njegovom krunisanju, zakazanom za 6. maj ove godine u Vestminsterskoj opatiji.

Tanjug/AP

Princ Vilijam se žestoko protivi dolasku Harija na krunisanje

Vilijam protiv

Kako pišu mediji, kralj Čarls je procenio da je manja šteta ukoliko Hari i Megan budu prisutni na krunisanju nego ukoliko se odbegli kraljević u potpunosti isključi iz ceremonije. Međutim, očevoj želji žestoko se usprotivio princ Vilijam koji veruje da bi njegov mlađi brat mogao da napravi neku zvrčku kako bi on i Megan bili u centru pažnje na krunisanju, a ne kralj Čarls.

Izvor blizak britanskoj kraljevskoj porodici naveo je da se razmatra pod kojim uslovima bi Hari i Megan mogli da prisustvuju krunisanji.

- Vilijam zahteva da se njegovom bratu predoče tačno propisani uslovi ponašanja tokom krunisanja i da mu se skrene pažnja da on i Megan moraju bespogovorno sve da ispoštuju što im bude rečeno ukoliko žele da prisustviju krunisanju - ispričao je izvor. 

Međutim, pitanje je da li će Hari pristati na takve uslove.

Inače, britanski mediji su sproveli i istraživanje među građanima s pitanjem: "Da li Hari treba da prisustvuje krunisanju ili ne?". Više od polovine anketiranih smatra da odbegli kraljević nema šta da traži na tom događaju. Većina ljudi, odnosno onih koji osuđuju Harijevo ponašanje, stariji su od 50 godina, dok oni mlađi između 20 i 35 godina ističu da bez obzira na sve odbeglom kraljeviću treba dozvoliti da se pojavi sa suprugom na krunisanju.   

Tanjug/AP

Memoari princa Harija izazvale su tekstonske promene u odnosima među članovima kraljevske porodice

Narušeni odnosi

Pred nadbiskupom Džastinom Velbijem je nimalo lak zadatak jer treba da posreduje između Harija i ostalih članova kraljevske porodice. Najveći problem su duboko narušeni odnosi među braćom i svako tu vuče na svoju stranu.

Podsetimo, princ Hari je nedavno objavio memoare "Spare" ("Rezervni") u kojima je razotkrio mračne tajne britanske kraljevske porodice. Palata se, barem ne zvanično, nije oglašavala, a po svemu sudeći ni neće komentarisati navode iz Harijevih memoara.

Odbegli kraljević smatra da nije uradio ništa loše i da nije on jedina crna ovca u porodici, posebno kad se uzme u obzir ponašanje princa Endruju (mlađi brat kralja Čarlsa), koji se svojevremeno našao u centru skandala zbog optužbi za pedofiliju. On očekuje da mu se kraljevska porodica izvini zbog načina na koji su ga tretirali, što je malo verovatno. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)