Zanimljivosti

HOLIVUDSKI GLUMCI SU ZBOG ŽENA PREŠLI U PRAVOSLAVLJE: Neki čak pevaju deci uspavanke na srpskom! (FOTO)

Otkrivamo koji su to velikani Holivuda najpoznatiji Hrišćani, a među njima ima i pravoslavaca.

06.01.2023 15:01

HOLIVUDSKI GLUMCI SU ZBOG ŽENA PREŠLI U PRAVOSLAVLJE: Neki čak pevaju deci uspavanke na srpskom! (FOTO)
Tanjug/AP

Kraj decembra i početak januara period je godine kada i katolici i pravoslavci obeležavaju najradosniji praznik, Božić. Taj praznik se naširoko slavi u svim delovima sveta, pa ni holivudske zvezde nisu izuzetak. Srećna Republika vam otkriva top 5 ličnosti koje su veliki vernici, čak i u Holivudu, koji nije uvek bio blagonaklon prema isticanju bilo koje vere. Naime, nepisano pravilo je da u Holivudu svako svoju veru treba da zadrži za sebe, budući da se nikad ne zna u kom trenutku će kakvu ulogu zaigrati. I pored toga, pojedine zvezde često ponosno ističu Hristovo ime i ne libe se da otvoreno govore o svojoj hrišćanskoj veri, a evo i ko su oni.

1. Tom Henks

Poznati glumac je bio zagovornik brojnih religija dok najzad nije postao pravoslavni hrišćanin kada se oženio Grkinjom.

- Kao tinejdžer bio sam religiozni fanatik: katolik, mormon, nazarećanin, a jedno vreme čak sam se veoma zainteresovao da pređem u jevrejsku veru. Onda sam odgledao film “Odiseja u Svemiru 2011” i postao najglasniji pobunjenik protiv religije. Moja žena je pravoslavna Grkinja i od kada sam s njom, detaljno sam se upoznao sa njenom verom koja joj je veoma bitna. Odlučio sam da se pokrstim i mislim da je to bio ispravan izbor. Rita i ja redovno odlazimo u našu grčku crkvu - otkrio je glumac koji je sa svojom drugom suprugom dobio dva sina, Čestera (27) i Trumana (24).

2. Kristijan Bejl

Najpoznatiji Betmen je primio pravoslavnu veru nakon ženidbe sa Sibi Blažić, manekenkom sprskog porekla. Ona je agent za nekretnine, a dete je srpskih emigranata koji su šezdesetih godina 20. veka otišli u Ameriku. Strani mediji su brujali kako su se Kristijanove majka i sestra protivile toj vezi, ali glumac nije odustao od ljubavi. Bejl je zbog Sibi prešao u pravoslavlje, a čvrsto je rešio da mu i deca znaju srpski jezik. U njihovom domu često su se mogle čuti srpske uspavanke, a obeležavaju se i svi pravoslavni običaji.

3. Džejms Adam Beluši

Pedesetdevetogodišnji Beluši rođen je u Čikagu, a njegovi roditelji su emigrirali iz jednog albanskog sela nedaleko od granice s Grčkom. Džejms je pripadnik Albanske pravoslavne crkve i ponosan je na svoje korene. Inače, glumac je s porodicom tokom osamdesetih godina stalno posećivao Srpsku pravoslavnu crkvu u Los Anđelesu, pre nego što je krajem devedesetih pružio podršku nezavisnosti Kosova.

 

 

4. Dženifer Eniston 

Glumica je pravoslavno hrišćanstvo nasledila od oca Džona Enistona, koji se takođe bavio glumom. On je rođen kao Janis Anastasakis na grčkom ostrvu Krit. Dženifer je davala dobrotvorne priloge za crkvu pod okriljem Vaseljenske patrijaršije.

 

 

5. Riz Viderspun

Riz je sa koleginicom Nikol Kidman snimala film “Slatke male laži” i tom prilikom je upitala Riz da li je nekad razmišljala o smrti, budući da ona navodno često razmišlja o tome. 

- Ne razmišljam nikada o smrti, pošto znam gde idem. Skoro ničega se ne bojim jer postoji vreme, svrha i mesto za sve. Tako se ne bojim ni smrti jer znam da postoji Raj -  odgovorila je Riz koja je oduvek bila velika hrišćanska vernica, a kao mlađa je čak 9 godina pevala u crkvenom horu.

6. Metju Mekonahi

Metju je jednom prilikom rekao da je blagosloven jer nije imao problema da bude hrišćanin u Holivudu, ali je bio svedok kako je vera drugih u industriji zabave bila ograničena. Glumčeva vera bila je u centru pažnje tokom njegovog govora 2014. za film "Dallas Buyers Club" u kom se zahvalio Bogu, rekavši:

- On je blagoslovio moj život prilikama za koje znam da nisu ostvarene mojom ili bilo kojom drugom rukom, sem Njegovom - rekao je on.

7. Džastin Biber

Biber i njegova supruga Hejli Boldvin redovno posećuju malu lokalnu crkvu u Los Anđelesu. Biber je prilično religiozan i ne libi se da svoju hrišćansku veru podeli i sa fanovima putem društevnih mreža. 

- Želim da hodam po Božijim putevima koje mi je On odredio i ne pokušavam da sve uradim sam. Želim da se odreknem sebičnih želja da bih bio dobar muž i budući otac. Zahvalan sam jer mogu da šetam sa Isusom dok me On vodi svojim putem - glasi samo jedna od mnogobrojnih njegovih objava takve sadržine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)