Zanimljivosti

CEO SVET ĆE OD DANAS GLEDATI U OVU ŽENU! Ona je najmoćnija dama Katara, ima šest doktorata, sedmoro dece i lepotu od koje zastaje dah! (FOTO)

Moza bin Naser je druga supruga bivšeg katarskog emira Hamada Halifa al Tanija i jedna je od najuticajnijih osoba u moćnoj arapskoj zemlji, ali i u celom svetu.

20.11.2022 18:35

CEO SVET ĆE OD DANAS GLEDATI U OVU ŽENU! Ona je najmoćnija dama Katara, ima šest doktorata, sedmoro dece i lepotu od koje zastaje dah! (FOTO)
Tanjug/AP

Moza bin Naser (63) rođena je u gradu Al Kor na severnoj obali Katara. Sa ocem je živela nekoliko godina u izgnanstvu u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za katarskog princa, šeika Hamada Halifa al Tanija, koji je i bivši emir, vratila u Katar.

Danas važi za jednu od najuglednijih dama te moćne arapske sile, a njenoj lepoti divi se ceo svet. Mediji se od trenutka kada je saopšteno da će Svetsko prvenstvo u fudbalu ove godine održati baš u toj zemlji bave njenim likom i delom, a očekuje se da će to tek biti izraženo sada tokom trajanja takmičenja. 

Moza je godinama organizovala brojne društvene i obrazovne platforme u Kataru, ali i širom sveta, i to kroz svoje inicijative za obrazovanje mladih. Predsedavajuća je katarske fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice. Kroz privatnu neprofitnu organizaciju, koju je osnovala 1995. godine, pokrenula je projekat Edukacioni grad u kom se nalaze kampusi renomiranih međunarodnih univerziteta. 

Šeika Moza je bila potpredsednica Vrhovnog saveta za zdravstvo i potpredsednica Vrhovnog saveta za obrazovanje, gde je pomogla da se sprovedu reforme državnih škola i zdravstvenog sistema Katara od vrha nadole. Tu nije kraj njenih društveno angažovanih aktivnosti, međutim, dovoljno je jasno koliko je ta dama posvećena zajednici i mladima arapskih zemalja. 

Udala se sa 18 godina dok je još studirala na Katarskom univerzitetu gde je kasnije diplomirala sociologiju. Postavši šeikova druga žena, ujedno je postala i prva dama Katara. "Forbs" ju je proglasio jednom od najmoćnijih žena na planeti, a njeno bogatstvo je, čini se, nepresušno - poznato je da poseduje ogroman broj luksuznih automobila, ali i nekoliko preskupih kuća. 

Njen modni stil je tema o kojoj pišu svi mediji. Voli zapadne dizajnere, pa ćete je često videti u cipelama Kristijana Lubutena i kreacijama Žan Pola Gotjea, što ju je svrstalo među najbolje odevene žene sveta, prema izboru časopisa "Vanity Fair".

Uvek elegantna, kraljevski odevena Moza bin Naser odaje utisak moćne, ali blage žene, koja je svesna svoje bitne uloge u arapskom svetu. Upravo tu moć nikada nije prikazivala, ali je jeste koristila kako bi pomagala drugima. 

Na sajtu moćne dame može se videti koliko se njen doprinos ceni svuda u svetu. Naime, ona je diplomirala sociologiju, a magistrirala javnu politiku u islamu.

Zanimljivo je da je dobila još šest počasnih doktorata sa nekih od najprestižnijih svetskih univerziteta. Među brojnim priznanjima izdvaja se Karnegijeva medalju za filantropiju i prestižna nagrada za doprinos unapređenju međunarodnih odnosa. Takođe, 2015. primljena je u Međunarodnu kuću najbolje obučenih žena na svetu.

Njeno obrazovanje i talenat izdvojilo je od ostalih šeikovih žena. Naime, Moza i šeik venčali su se 1977. godine i zajedno imaju sedmoro dece. Ona je druga od tri njegove supruge, ali je vremenom postala ona koja ima najviše uticaja na svog muža. Takođe, postala je prva žena jednog emira koja je bila uključena u političke, društvene i međunarodne aspekte katarske vlade.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Darko

21.11.2022 10:17

Šta vam je to šeika? To nema kod Arapa. Žena od šeika je samo njegova žena bez ikakvih titula. Presto nasleđuje samo muškarac. Nemojte pisati budalaštine. Jedino Jordan ima kraljicu ali ona nikada neće biti u poziciji britanske kraljice.