Zanimljivosti

ČARLSOVA OSVETA HARIJU: Udario ga gde najviše boli, hoće li mu princ ovo oprostiti? (FOTO)

Trzavice u kraljevskoj porodici iz dana u dan iznenađuju mnoge, te nema sumnje da će najnovija odluka kralja Čarlsa III izazvati buru.

28.10.2022 15:50

ČARLSOVA OSVETA HARIJU: Udario ga gde najviše boli, hoće li mu princ ovo oprostiti? (FOTO)
Tanjug/AP

Iako nije mnogo mario prilikom odlaska sa dvora o tome šta sve gubi i šta mu se kraljevskim protokolom ukida,  princ Hari je ipak bio tužan, kako prenose britanski mediji, kada mu je 2020. godine kraljica Elizabeta ukinula titulu "general-kapetan kraljevskih marinaca". Još onda se vodila polemika o tome ko bi mogao da preuzme tu ulogu.

Na današnji dan, kada se obeležava 358 godina od osnivanja Korpusa kraljevskih marinaca, a samo dan nakon što je Hari najavio svoje provokativne nove memoare, kralj Čarls III je objavio vest da preuzima novu ulogu i nekadašnju Harijevu funkciju.

- Najveće moguće zadovoljstvo je preuzeti ulogu vašeg generala-kapetana. Ponosan sam što idem stopama tolikog broja članova moje porodice u poslednja tri i po veka, od koji su svi imali tu ulog sa velikim osećanjem divjenja. - rekao je on, a prenose britanski mediji. 

 

 

Princ Hari je na tom mestu još od 2017. godine kada je nasledio svog dedu vojvodu od Edinburga koji je obavljao ovu funkciju šest godina. Međutim, nakon objave Megzita i odustajanja od kraljevske porodice u februaru prošle godine, Hariju i Megan su oduzete prestižne kraljevske funkcije. Hari je tom prilikom izgubio i mnoge druge formalne uloge u vojsci. Vojvoda od Saseksa je kao bivši oficir sa velikom strašću želeo da zadrži formalne veze sa Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva, međutim, u tome nije uspeo.

 

 

 

Iako su mnogi očekivali da će kao radni član kraljevske porodice na to mesto doći njegov stariji brat princ  Vilijam, zbog tenzija između njih, to bi se smatralo "provokativnim" navode izveštaji. Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II, je u tom slučaju bila razmatrana kao "realan izbor". Ovo svi smatraju kao "udarac" gde najviše boli, samo dan nakon što su u Harijevim memoarima otkriveni novi detalji o njegovom životu na dvoru. 

Kako spekulišu britanski mediji, članaovi porodice nisu bili upoznati sa naslovom memoara "Rezervni" dok je verzija na španskom dobila naziv "U senci". Iako se datum izlaska knjige vezivao za kraj ove godine, knjiga neće biti u prodaji pre 10. januara, u znak poštovanja nakon smrti Harijeve bake, kraljice Elizabete II, te dodatnih izmena koje je vojvoda od Saseksa zahtevao u poslednjem. trenutku.

 

 

Portparol kraljevske porodice, odbio je da komentariše knjigu od 416 stranica, koja će koštati 32 dolara, iako su svi na dvoru svesni da će ona biti kritična prema svima i da će otkriti mnogo kontroverznih detalja. Mark Borovski, stručnjak za odnose sa javnošću i marketing izjavio je da bi Hari i Megan mogli da postanu "medijski dosadni" ako javnost počne da se umara od njihovih redovnih izjava. 

Memoari su u početku bili opisani kao "inspirišuća i hrabra ljudska priča" dok je današnja promocija predstavila njih kao "lično putovanje od traume do isceljenja". Kraljevski autor Ričard Ficviljams je izrazio zabrinutost zbog načina kako se knjiga promoviše, te da će posledice toga biti dalekosežne i veoma destruktivne. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)