Zanimljivosti

ŠOKANTNA ODLUKA KRALJA ČARLSA! Ovo bi potpuno slomilo njegovu majku Elizabetu II da je još živa!

Dolaskom na tron kralj Čarls planira da izmeni neke stvari na Dvoru u okviru svoje velike kraljevske pomene. Kako planira i jedan deo bogatstva krljevske porodice najverovatnije će biti prodat.

17.10.2022 12:01

ŠOKANTNA ODLUKA KRALJA ČARLSA! Ovo bi potpuno slomilo njegovu majku Elizabetu II da je još živa!
Foto: Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta II obožavala je konje i gotovo da nije propuštala nijedne važnije konjičke trke, što joj je predstavljalo predah od mnogobrojnih dužnosti kako u monarhiji, tako i van nje. Za nju je posebno važno da na tim događajima učestvuju njeni rasni konji u koje je mnogo ulagala i kako su njeni prijatelji znali da kažu, svakog je znala poimence.  

Međutim, nakon njene smrti mogle bi da se dogode određene promene u vezi sa kraljevskim štalama i konjima, a koje u planu ima najstariji kraljičin sin i naslednik trona, kralj Čarls III. Naime, U kraljevskoj ergeli Rojal Sandringam u Nortfolku, koja je pripadala pokojnoj kraljici Elizabeti, a koja ima 37 konja, izgleda da će doći do delimičnog ukidanja broja grla. Kako je preneo britanski San, novi kralj ima plan da čak trećinu čistokrvnih životinja koje je nasledio od majke proda Njumarketovom Tatersolsu i to već ovog meseca. Na vrhu liste za prodaju nalazi se čak i "Džast fajn", prvi konj koji je pobedio u trci organizovanoj u čast novog kralja.

- Kraljevska ergela bi mogla da bude muzej za tri godine. Bila bi prava šteta - rekao je neimenovani izvor za portal San, otkrivši da se i konj koji je pobedio u Gudvudu, samo dva dana pre kraljičine smrti, takođe nalazi na aukciji.

Ipak, uprkos tome što će kraljevski konji pronaći nove vlasnike, a ergela na Dvoru biti siromašnija za skoro polovinu tih životinja, kralj svakako planira da održi vezu između industrije konjskih trka i kraljevske porodice.

Kolika je bila kraljičina ljubav prema konjima svedoči i skulptura trkačkog konja Estimejta ispred vikendice u Sanringemu. S druge strane, kralj Čarls III planira da nastavi sa tom tradicijom, ali ne u tolikoj meri kako je to činila pokojna kraljica.

- U sklopu vođenja kolekcije, sasvim je normalno prodati nekoliko konja. Kraljica ih je, međutim, na godišnjem nivou prodavala svega sedam - napomenuo je Sanov izvor. 

Inače, Čarls trenutno ima 60 konja i 38 kobila, dok se sledeće godine očekuje 30 novih ždrebadi. Očekuje se da će u narednom periodu on od preostalih grla zgrnuti pravo bogatstvo zahvaljujući trkama i to posebno sledeće godine. Tokom proteklih pet godina konji kraljice Elizabete II su zaradili oko 2,5 miliona evra, a kladionice sada njenom nasledniku daju čak mnogo bolje prognoze.

Interesantno je da kada je Estimejt 2013. osvojio pehar na Rojal Askotu to je bilo prvi put u 207 godina da aktuelni monarh poseduje pobednika.

 

 

Kraljičine trke i interese kada je uzgoj konja u pitanju godinama unazad nadgledao je menadžer trka Džon Voren. Međutim, sprekuliše se da on više neće biti uključen u taj posao i da će se Čarls okrenuti kraljevskim krugovima Bahreina.   

Voren je jedna od najuglednijih ličnosti u trkačkom svetu i neposredno pre kraljičine smrti bio je sa njom rekavši kako su satima pravili planove i strategije za dalje.

- Stvarno je volela činjenicu što je okružena članovima svoje porodice i što je imala sa kim da priča o svojim konjima i ljubavi prema njima do samog kraja - rekao je tada Voren.

Konji su od kraljičinog najranijeg detinjstva bili njena velika ljubav. Još kao devojčica ona je naučila da jaše i to na šetlandskom poniju Pegi kog je za rođendan dobila od svog dede Džordža Petog.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)