Zanimljivosti

ŽENE ŠIROM SVETA MASOVNO JAVNO SEKU KOSU! To je upravo učinila i Penelope Kruz, dešava se nešto veliko?! (VIDEO)

Od kada su krenuli protesti u Iranu zbog ubistva Mahse Amini, koju su snage bezbednosti usmrtile zbog "nepravilnog" nošenja hidžaba na glavi, svetom se proširila moćna akcija podrške pripadnicima nežnijeg pola u toj zatvorenoj, islamskoj zemlji.

09.10.2022 16:30

ŽENE ŠIROM SVETA MASOVNO JAVNO SEKU KOSU! To je upravo učinila i Penelope Kruz, dešava se nešto veliko?! (VIDEO)
Prntscrn/YouTube

Mlada Iranka Mahsa Amini ubijena je zbog toga što joj je virila kosa ispod marame, što nije u skladu sa verskim zakonima te zatvorene islamske države. Njena tragična sudbina podigla je na noge žene Irana i izazvala brojne proteste širom države. Oni ne prestaju već treću nedelju zaredom, a žrtava je sve više. Ono što sve čini još tragičnijim jeste činjenica da ostatak sveta ne može da učini ništa da pomogne nesrećnim, potlačenim ženama koje u toj zemlji nemaju gotovo nikakva prava, pa čak ni ona osnovna.  

Ipak, širom planete žene su u znak podrške Irankama počele da seku kosu, pa je na društvenim mrežama pokrenuta akcija #hairforfreedom (kosa za slobodu). I brojne poznate dame odazvale su se akciji i javno isekle svoje vlasi, podelivši na mrežama šta su učinile. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NDTV (@ndtv)

Poslednja u nizu koja se priključila akciji jeste holivudska zvezda Penelope Kruz, dok su glumice Marion Kotijar, Žilijet Binoš, pevačica Melek Moso, samo još neke od slavnih ličnosti koje su podigle glas protiv terora iranske policije i nasilja nad ženama u toj državi.

I druge javne ličnosti nisu ostale neme na položaj žena u Iranu i sve što im se decenijama dešava, a posebno poslednjih nedelja koliko traju protesti. Anđelina Džoli i Bela Hadid javno su osudile Iran i poslale podršku ženama da se izbore za svoja prava. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)