Zanimljivosti

OVO JE UZROK SMRTI ELIZABETE II! Mediji konačno otkrili šta piše u lekarskom izveštaju, vreme kraljičinog "odlaska" ZBUNILO BRITANCE!

Britanski lekari su konačno u javnost pustili izveštaj u kom su, kada je u pitanju smrt monarhinje s najdužim stažom u istoriji Britanije, otkrili uzrok i vreme njenog odlaska na večni počinak.

bySrećna republika

04.10.2022 14:01

OVO JE UZROK SMRTI ELIZABETE II! Mediji konačno otkrili šta piše u lekarskom izveštaju, vreme kraljičinog "odlaska" ZBUNILO BRITANCE!
Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta II od koje se čitav svet oprostio u prvim nedeljama septembra nakon što je 8. 9. 2022. preminula u 96. godini života, umrla je od posledica starosti, pokazao je lekarski izveštaj u koji su britanski mediji konačno dobili uvid. 

U dokumentu, koji navodi zanimanje Elizabete II kao Njeno Visočanstvo Kraljica, takođe se ističe da je monarh s najdužim stažom u istoriji Britanije umrla u 15.10 časova. 8. septembra u zamku Balmoral. Prva činjenica je neosporna s obzirom na to da je kraljica imala 96 godina. Ali izveštaj ne nudi više detalja o uzroku njene smrti koja je usledila dva dana nakon što je ona fotografisana kako stoji nasmejana dok pozdravlja novu britansku premijerku Liz Tras, prenosi Njujork tajms. 

Vreme smrti, nešto posle 15:00 sati, mnogo otkriva, jer je jasno da je kraljica preminula više od tri sata pre nego što je Bakingemska palata to obelodanila javnosti (u 18:30). To ukazuje da niko od njene porodice nije video kraljicu neposredno pre smrti, osim kralja Čarlsa III i njegove sestre, princeze Ane, koji su oboje već bili u Škotskoj na službenim dužnostima. Kraljičina druga dva sina, princ Endru i princ Edvard, kao i najstariji unuk, princ Vilijam, stigli su u Balmoral nešto posle 17 časova. Princ Hari, koji je putovao odvojeno od ostatka porodice, stigao je tamo tek nešto pre 20 časova, čime su potvrđene medijske spekulacije da on o smrti svoje babe nije čuo nimalo pre ostatka nacije. To je zbunilo britansku javnost budući da je sam kralj Čarls III negirao te medijske napise, navodeći kako je njegov sin o svemu bio obavešten na vreme. 

Tanjug/AP

Zamak Balmoral u kom je preminula kraljica Elizabeta II

Izvod iz matične knjige umrlih je registrovan u Aberdinu od strane princeze Ane. Lekar koji ga je potvrdio bio je Daglas Džejms Alan Glas, a generalni matičar Škotske Pol Lou je odobrio njegovo puštanje.

Podsetimo, Bakingemska palata je prvo 8. septembra podigla uzbunu zbog kraljičinog lošeg zdravstvenog stanja. Izdato je saopštenje koje je objavljeno u 12.35 časova. U njemu je pisalo da su lekari Elizabete II zabrinuti za njeno zdravlje i da je stavljena pod lekarski nadzor. Članovi kraljevske porodice su odmah krenuli ka zamku Balmoral.

Istovremeno je premijerka Tras, koja je u parlamentu najavljivala veliku intervenciju na energetskom tržištu, dobila vesti o pogoršanju kraljičinog stanja. Ubrzo je napustila prostorije Donjeg doma. Samo nekoliko sati kasnije Dauning strit je saopštio da je Trasova obaveštena o kraljičinoj smrti- Bilo je to u 16:30.

Tanjug/AP

Članovi kraljevske porodice na sahrani Elizabete II 

Kraljica je nekoliko meseci pre smrti imala problema sa pokretljivošću. Otkazala je više javnih nastupa, uključujući većinu svečanosti povodom njenog platinastog jubileja. Tih dana je samo nakratko izašla na balkon Bakingemske palate da bi posmatrala prelet aviona u njenu čast.

Na fotografiji sa premijerkom Tras, koja je nastala samo dva dana pre njene smrti, kraljica je u levoj ruci držala štap za hodanje. Takođe se nedugo pre toga oporavila od koronavirusa od kog je obolela u februaru. To je bilo iskustvo za koje je kasnije rekla da ju je iscrpelo i umorilo.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)