Zanimljivosti

PUTOVANJE AVIONOM MOŽE DA POGORŠA OVA ZDRAVSTVENA STANJA! Kardiolog nikad oštrije poručio "Ako ste gojazni..."

Jedna grupa ljudi posebno treba da obrati pažnju.

08.08.2024 14:25

PUTOVANJE AVIONOM MOŽE DA POGORŠA OVA ZDRAVSTVENA STANJA! Kardiolog nikad oštrije poručio "Ako ste gojazni..."
Shutterstock, ST/Vladimir Lukić

Postoje zdravstveni razlozi zbog kojih bi trebalo da se odloži putovanje, ili bar da se tokom istog bude oprezan. Iako bi to mnogima teško palo, zdravlje je preče od svega. Od spontaniih pobačaja u avionu kod trudnica koje nisu prijavile da imaju rizičnu trudnoću, do pucanja trbušne aorte, situacije u avionu su bile brojne čemu svedoče zaposleni.

Kardiolog Miljko Ristić objašnjava da li putovanje avionom može da pogorša određena medicinska stanja.

- Može naravno, ali ne treba praviti spektakl. Pacijent koji je bolestan od kardiovaskularnih bolesti može da mu pozli i na ulici, u parku. Dodatni razlog da ta bolest dobije svoj neki oblik, u smislu da se pogorša, je putovanje avionom. Kod većine putnika koji ne putuju avionom je neki strah šta će biti tamo gore. Svi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti trebalo bi da imaju neku potvrdu od koje bolesti boluju i da imaju predlog lekara da li je sposoban za fizičke aktivnosti za putovanje avionom ili neke druge aktivnosti. Imao sam prilike da kao mlad lekar pratim kardio-hirurške pacijente na daleke destinacije na primer do Amerike. Plašio sam se šta da radim tamo na visini, ali ima i taj set za prvu medicinsku pomoć - kaže doktor da to nije dovoljno za srčane pacijente kojima treba intenzivna pomoć.

shutterstock

Ko ne bi trebalo da putuje avionom?

Takođe, pažnju moraju da obrate i osobe koje su gojazne.


- Bitnije je ako te osobe idu na daleki put i koje su gojazne, one su sklone trombozi krvnih sudova na nogama, sede tu po 10-12 sati, i mnogo je češće, što ne moraju da budu smrtnonosne posledice, dođe do tromboze krvnih sudova nogu. Tu treba upozoriti pacijente na ulasku u avion, da osoblje kaže "prošetajte, ustanite", kada su duži letovi - rekao je doktor u emisiji Jutro.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)