Zanimljivosti

BEZ NJE JE JELKA NEPOTPUNA: Da li ste znali šta simbolizuje zvezda na vrhu prazničnog drveta?

Malo ko zna pravi simbol ovog ukrasa koji svi stavljamo u novogodišnjoj noći.

17.12.2023 16:54

BEZ NJE JE JELKA NEPOTPUNA: Da li ste znali šta simbolizuje zvezda na vrhu prazničnog drveta?
shutterstock.com

Dolazak praznika u većini domova podrazumeva pripreme koje traju barem dve do tri nedelje pre nove godine, a to se posebno odnosi na dekoraciju. Jelka ili po mnogima božićno drvo u skladu sa atmosferom počinje da se kiti ranije, a danas su na tržištu dostupni različiti ukrasi koji će u zavisnosti od vaših preferncija i stila ulepšati vaš dom.

Kićenju jelke se posebno raduju deca. Kako obično biva, donji deo jelke zauzimaju veći ukrasi koji vise dok su oni manji ka vrhu. Konačno na sam vrh jelke često se stavljaju završni ukrasi poput šiljka ili zvezde. Ipak, zastupljenija je zvezda koje naše drvce čini posebno lepim i interesantnim. Mnoge naravno zanima, zašto se svi odlučuju baš za zvezdu i kakvu ulogu ona ima na jelki? 

pexels.com

Dekoracija predstavlja sastavni deo novogišnjih priprema

Mnogi ne znaju da vrh jelke za koji se često odlučujemo svoje korene pronalazi u religiji. Anđeli ukrasi za koje se mnogi odlučuju na vrhu jelke, simbolizuju anđele koji su pastirima objavili vest o Isusovom rođenju. Prema legendi, zvezda koju mnogi kače da zasija na vrh njihovog Božićnog drveta predstavlja vitlejemsku zvezdu koja je prema priči vodila tri mudraca na mesto gde se rodio Isus. 

Sve počinje sa pričom iz Biblije u Jevanđelju po Mateji koja objašnjava kako je nakon rođenja Isusa u Vitlejemu, u vreme kralja Iroda, tri mudraca su sa istoka došla u Jerusalim, raspitujući se za novog kralja kome su videli zvezdu pa su došli da mu se poklone.

Irod, tadašnji kralj se ovim saznanjem uznemirio, zbog čega je želeo da razgovara sa mudracima i da sazna za vreme kada se pojavila zvezda, rekavši mudracima da ga obaveste kada budu pronašli Isusa, pošto je i on želeo da mu se pokloni. 

shutterstock.com

Najmlađi se posebno raduju dekoraciji jelke i kačenju zvezde

Legenda kaže da su mudraci nakon tog razgovora otišli, a da se zvezda koju su uočili kretala zajedno sa njima te se zaustavila iznad mesta gde se Isus rodio.

Kao po običaju, detetu su mudraci poklonili i darovali zlato, tamjan i smirnu. 

Ipak, san koji su usnili im nije dao mira. Naime, on im je predskazao da se ne vraćaju kralju Irodu jer je on zapravo hteo da ubije dete, zbog čega su odlučili da drugim putem odu u svoju zemlju. Zemlja u hrišćanskoj religiji zbog toga ima posebnu simboliku i bila je čudesni znak. Kako neki teolozi tvrde, ona je ispunila svoje proročanstvo.

Sa druge strane, u astronomskim krugovima ona je imala drugačije značenje. Stručnjaci za nebeska tela i svemir su pokušavali zvezdu da povežu sa sa neobičnim nebeskim događajima poput kometa i supernove. Naučnici danas priču iz Biblije smatraju više duhovnom fikcijom nego opisom istorijskog događaja, iza kojeg stoji autor Jevanđelja po mateju.

Iako se za nju vezuju različita tumačenja, ona je bila i ostaće jedan od najlepših ukrasa na jelki, koju većina ljudi povezuje sa sjajem koji ona reflektuje, a kakv očekuju na svim poljima u novoj godini.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)