Zanimljivosti

RENOVIRAO JE KUĆU I SKINUO POD U HODNIKU: Usledio je šok, niko ne zna šta je ovo! (FOTO)

Zbunjeni su čak i stručnjaci koji nisu mogli tačno da odrede o čemu se radi.

11.11.2023 18:01

RENOVIRAO JE KUĆU I SKINUO POD U HODNIKU: Usledio je šok, niko ne zna šta je ovo! (FOTO)
shutterstock.com

Renoviranje kuće često je prepuno izazova, jer ljudi ne znaju šta se sve krije. Jedan Australijanac odlučio je da sredi svoju kuću i počeo je da skida daske u hodniku. Na njegovo zaprepašćenje, usledio je prizor kome se niko nije nadao, a ponajmanje on. Fotografije možete pogledati klikom na ovaj link.

Zbunjeni i stručnjaci

Kako piše Njujork post, fotografije koje su zbunile ljude postavila je njegova komšinica Hana Simor. Na slikama se vidi crna, sluzava masa koja se raširila po podu u vidu paukove mreže ili korena drveća. 

- Imate li ideju šta je ovo? - piše na postu koji je podelilo Udruženje za buđ i gljivice Australije i Novog Zelanda.

Usledili su brojni komentari i teorije šta bi to moglo da bude.

- Ovo mi liči na pipke i Netfliksove hit serije "Čudne stvari".

- Kao iz Marvelovih filmova, mora da su u pitanju vanzemaljci - bili su neki od komentara.

U međuvremenu su se oglasili stručnjaci koji su pojasnili da je najverovatnije u pitanju buđ koja se pojavljuje kada se vlaga zadržava ispod dasaka u podu.

- Nije u pitanju nikakav kalup, već najverovatnije crna buđ. Najbolje bi bilo pozvati stručnjaka da to na licu mesta proceni, kao i da odredi način kako sanirati problem - objasnio je Adam Lebrok, australijski stručnjak za gljivice. 

Čak su i profesionalni mikolozi bili zbunjeni gljivicama.

- Bez ličnog ispitivanja gljivice kroz mikroskop kako bi se odredila druga obeležja u strukturi ne mogu biti 100 posto sigurna. Ali ovo izgleda kao micelijum gljive "vlažne truleži" zvane  podrumska trulež - rekla je dr Patricia Kaišian, kustos mikologije u Državnom muzeju Njujorka. 

Prema oceni većine stručnjaka, najverovatnije je u pitanju podmukla crna buđ koja je odgovorna za brojne zdravstvene probleme, uključujući probleme sa disanjem i demenciju. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)