Zanimljivosti

ON JE NAJVEĆA STIPSA NA SVETU: Garderobu ne pere već je drži u frižideru, a u đakuziju pere sudove i ne menja vodu posle kupanja (FOTO/VIDEO)

Tod Morijarti ne koristi mašinu za veš, sudove, niti bojler, a kupuje samo hranu kojoj je istekao rok trajanja.

19.05.2023 17:01

ON JE NAJVEĆA STIPSA NA SVETU: Garderobu ne pere već je drži u frižideru, a u đakuziju pere sudove i ne menja vodu posle kupanja (FOTO/VIDEO)
YouTube/printscreen

Amerikanac Tod Morijarti je najverovatnije najštedljiviji čovek na planeti. On je mašinski inženjer vozova, a njegov životni cilj je da uštedi što više može. Ovaj čovek uopšte ne uživa u onome što čini svakodnevnicu. Nema prijatelja, porodicu, dok ne uživa ni u luksuzu velike kuće koju ima, niti u vožnji automobila koji poseduje. Ceo njegov dan svodi se na to da potroši što manje novca od sasvim korektne plate koju prima. Kanal TLC je čak snimio Toda za emisiju "Extreme Cheapskates" budući da on vodi krajnje ekstreman način života.

Tod iako je kupio kuću, već planira da će jednog dana da je proda, pa mu je cela kuća uključujući krevete, podove, rukohvate i sve ostalo u njoj prekriveno prozirnom folijom. Ukoliko vam je smešno bilo kada ste videli nekoga od starih ljudi kako drže daljinac od televizora u najlonu, ovaj čovek sve kućne potrepštine drži u foliji. Po njegovim rečima, tako će sve biti u boljem stanju kada bude rešio da proda svoj dom.

- Kada sam kupio kuću dobio sam garažu koja se dizala putem daljinca. Sračunao sam da dnevno na dizanje i spuštanje garažne ograde gubim dolar i 20 centi, na godišnjem nivou to je više od 400 dolara. To je prvo što sam onesposobio, pa garažu ručno podižem. Nikada ne perem farmerke, već ih držim u frižideru. Svu garderobu koja nije na meni držim u najlonskim kesama u frižideru. Hladnjak ubija bakterije, pa je isto kao da je perem. Ne kupujem novu garderobu, svu koju nosim posedujem još iz srednje škole. Ove farmerice sam kupio pre 15 godina, kada ih izvadim iz kese i iz frižidera one su kao nove. Jednoga dana kada budem rešio da prodam garderobu, ona će imati veću cenu jer je očuvana - objašnjava ovaj čovek.

Slična je situacija i sa automobilom. On ima auto koji je star 10 godina, ali sve u njemu je oblepljeno prozirnom folijom i novinama, čak i volan i menjač brzina. On procenjuje da bi mogao da dobije za ovakav prosečan automobil oko 3.000 dolara, ali pošto je njegov automobil u izuzetnom stanju, on može da ga proda za 6.000 dolara. 

- Kod kuće imam đakuzi. U njemu je uvek mlaka voda. Vodu ne puštam, već u toj vodi operem garderobu. Potom u toj istoj vodi operem sudove koje sam koristio za pripremu jela tog dana. Na kraju se sam okupam u istoj toj vodi. Tako ne koristim mašinu za pranje veša, niti mašinu za pranje sudova, niti bojler i tuš. Čak sam našao način da ne koristim ni mašinu za sušenje veša. Veš prostrem u kolima, on se posle 3 sata vožnje totalno osuši. Tako sušim sav veš. Kompletne račune za vodu i struju kod kuće svakog meseca smanjim tako za 10 odsto - objašnjava Morijarti.

Fascinantno je da je ovaj čovek koji ima ovakve životne navike bio u braku. On je suprugu upoznao putem onlajn sajta za druženje, a prilikom prvog izlaska, kao i svih kasnijih ona je plaćala sve račune.

- Njegov štedljiv način života nas je koštao braka. Trebalo je u samom startu da mi bude sve jasno kada mi je dozvolio da sve sama platim još na prvom sastanku. Za prvi Božić koji smo proveli zajedno kupio mi je umesto ručka čips i čokoladicu, bukvalno sam to preplakala. On kupuje isključivo sve namirnice kojima je istekao rok, to uključuje i meso i ribu, tako štedi novac. Ne znam kako se nikad ne otruje tom hranom. Više puta sam probala da jedem sa njim ribu ne znajući da je pokvarena i svaki put sam se ispovraćala. Takođe sakuplja i flaše i limenke gde god da ih vidi, da bi reciklirao. U stanju je da usred puta stane ako ugleda flašu. Uopšte ga ne interesuje šta je u njoj, to je toliko odvratno. Taj čovek nema nimalo stida ni srama. On jedino živi da bi štedeo novac. Budući da je inženjer vozova, umela sam da kažem da sam sela na ludi voz kad sam otpočela vezu sa njim - objasnila je njegova bivša supruga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)