Zanimljivosti

REPORTER POSETIO HINDUISTIČKU SEKTU, A ONO ŠTO SU GA NATERALI DA POJEDE IZAZIVA JEZU: Zbog tog TV priloga umalo nije završio gore nego u plemenu! (VIDEO)

Čuveni sociolog, publicista i TV voditelj Reza Aslan učinio je nešto što je izazvalo mnogobrojne kontroverze i o čemu se danas priča.

bySrećna Republika

11.04.2023 18:01

REPORTER POSETIO HINDUISTIČKU SEKTU, A ONO ŠTO SU GA NATERALI DA POJEDE IZAZIVA JEZU: Zbog tog TV priloga umalo nije završio gore nego u plemenu! (VIDEO)
YouTube/printscreen

Televizijski voditelj Reza Aslan jednom prilikom je pojeo ljudski mozak dok je snimao dokumentarac o svetskim religijama s hanibalističkom hinduističkom sektom.

Naime, još 2017. CNN je emitovao seriju po imenu "Believer with Reza Aslan", koja je, između ostalog, prikazivala i jedenje ljudskog mesa. U jednoj epizodi voditelj je posetio hanibalističku hinduističku sektu i ponuđeno mu je ono što je predstavljeno kao komad ljudskog mozga. Ne samo da je Aslan jeo meso nego je čak nosio ogrlicu napravljenu od delova ljudskog tela, a lice mu je bilo namazano pepelom kremiranog čoveka. U jednom trenutku epizode jedan od pripadnika Agori nomada, koje je Aslan posetio, čak je zapretio da će mu "odseći glavu ako nastavi toliko da priča".

Snimanje je brzo završeno kada je pripadnik sekte počeo da baca sopstveni izmet na Aslana i ostatak ekipe CNN-a nateravši ih da odu. Inače, pre emitovanja epizode Aslan je na Fejsbuku napisao: "Želite li da znate kakvog je ukusa mozak mrtvog tipa? Drveni ugalj. Bio je spržen!"

- Neverovatno je bešćutno i bezobzirno od CNN-a da gura senzacionalne i groteskne slike bradatih smeđih muškaraca i njihove morbidne i smrtonosne religije u vreme kada Sjedinjene Američke Države prolaze kroz razdoblje zabrinutosti i straha bez presedana - rekla je tada za Hafington Post Vamsi Juluri, profesorka medijskih studija na Univerzitetu u San Francisku, a prenosi Index.hr.

Ništa manje kritika nije stiglo ni od ostalih medijskih kuća, analitičara, ali i građana koji su bili zgroženi onim što je Aslan učinio. Bilo je onih koji su u komentarima pozivali na njegov linč, pa i zabranu emisije. 

Reagovao je i američko-indijski odbor za političko delovanje.

- Uz višestruke izveštaje o napadima koji su podstaknuti mržnjom prema ljudima indijskog porekla iz SAD, emisija opisuje hinduizam kao hanibalizam, što je bizaran način gledanja na treću najveću religiju na svetu. U napetom okruženju takva emisija može da stvori percepciju o Indijcima koja bi ih mogla učiniti ranjivijima na dalje napade - rečeno je u saopštenju te organizacije. 

Tulsi Gabard, koja je bila prva hinduistkinja izabrana u Kongres SAD bila je podstaknuta, takođe, da da svoje viđenje čitave situacije.

- CNN koristi svoju moć i uticaj kako bi povećao nerazumevanje ljudi i strah od hinduizma - napisala je Gabardova na Tviteru.  

Inače, Reza Aslan je iransko-američki sociolog, TV voditelj i pisac. Kao mlad je prešao iz šiitskog islama u u evangelističko hrišćanstvo, ali se na kraju vratio u islam. Ipak je nastavio da piše o hrišćanstvi i danas je jedan od najpoznatijih predavača iz te oblasti. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)