Zanimljivosti

PROFESORKA JE UŠLA U UČIONICU I RASKOPČALA BELI MANTIL: Usledio je šok, pojedina deca nisu mogla da suzdrže vrisak! (VIDEO)

Profesorka Veronika Duke je iz Španije, a evo zašto je preko noći stekla svetsku slavu.

10.03.2023 14:01

PROFESORKA JE UŠLA U UČIONICU I RASKOPČALA BELI MANTIL: Usledio je šok, pojedina deca nisu mogla da suzdrže vrisak! (VIDEO)
Printscreen/Youtube/Positive

Veronika Duke, četrdesetsedmogodišnja profesorka iz španskog grada Valjadolida, svakako nije svakidašnja nastavnica na koju smo svi navikli i to pre svega zbog načina na koji drži časove svojim učenicima. Ono što se, međutim, sa sigurnošću može tvrditi jeste da ima nepodeljenu pažnju mališana koji uživaju u svakom predavanju i ono što je najvažnije, sa njega odlaze puni znanja.

Dukeova je prvi takav svoj čas započela raskopčavanjem i skidanjem mantila nakon što je ušetala u učionicu, a usled čega su pojedini učenici vrisnuli od uzbuđenja, a zatim prasnuli u smeh, dok su drugi viknuli od oduševljenja. Naime, ona se pred njima pojavila u kostimu s oslikanim kompletnim ljudskim organima, mišićima, tkivima, kostima i zglobovima, tako da su đaci mogli da imaju uvid u to kako u stvari u unutrašnjosti tela izgledaju plućna krila, srce, creva i sve ostalo. Odluka da đacima predstavi ljudsko telo na potpuno nesvakidašnji način, naišla je i na gromoglasan aplauz učenika, a osim toga je profesorka Duke preko noći od potpune anonimnosti prešla put ka svetski poznatoj ličnost i to nakon što je njen suprug rešio da ženin podvik podeli na društvenim mrežama. 

Inače, četrdesetsedmogodišnja učiteljica nižih razreda na taj potez se odlučila sasvim slučajno videvši na internetu oglas. Tada je odlučila da kupi bodi oslikan organima, a kasnije i helanke, ponudivši tako đacima nešto sasvim novo.

- Bilo mi je zanimljivo jer se organi vide i otpozadi. To je nešto što  fotografije u knjigama ne omogućavaju - naglasila je Dukeova.

Međutim, taj metod predavanja nije korišćen prvi put. Ranije ga je već 2015. godine primenila holandska učitelica Debi Herkens.

Cilj je bio da približiti lekcije đacima kroz praktičan pristup, što se pokazalo veoma uspešmnim. Veronikin supug je posebno zaslužan za to jer je fotografijama trenutak predavanja ovekovečio zauvek. Još onda kada su se fotografije prvi put pojavile Veronika je dobijala pretežno pozitivne komentare, međutim, njen suprug je za španske medije otkrio da je bilo i onih seksualne prirode koji su je "optuživali" da ima egzibicionističke pretenzije.

Učiteljica je još tada rekla kako se od nje i njenih kolega traži interaktivnija i dinamičnija nastava pa je zbog toga i pribegla takvoj vrsti inovacija

- Mnogo je teže privući pažnju dece koja su navikla na slike, zvukove i brz tempo - istakla je učiteljica i dodala da je tehnologija učinila svoje kod mlađe generacije.

Bivša hostesa, filološkinja anglistike i profesor od 2005. ona smatra da je taj zahtev za inovacijama jedan od zdravijih izazova prilikom kog kreativnost dolazi do izražaja, ali sa kojima se ona i kolege dobro nose.

Budući da predaje u nižim razredima Dukeova tvdi kako je deci teško da razumeju glagole i imenice, ali da kada dobiju analogno nešto odmah su uzbuđeni. Zbog toga je uvela koreografiju, pa i reči objašnjava kroz kartone i slike. 

Profesorka je pobrala simpatije na društvenim mrežama uz tvrdnju mnogih da svoj posao radi dobro, strastveno i kreativno i da je potrebno više takvih profesora koji će na pristupačniji način doći do dece i pomoći im u savladavanju materije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Roki

12.09.2023 21:28

Vec mesec dana niste ponovili ovaj clanak.