Srbija

TITO JE VOLEO PRAVI LUKSUZ: Evo kako čuveni plavi voz kojim se vozila i kraljica Elizabeta izgleda iznutra (VIDEO)

Danas vredan eksponat nalazi se na Topčideru i dalje mami uzdahe svih koji kroče u njega.

05.07.2024 14:31

TITO JE VOLEO PRAVI LUKSUZ: Evo kako čuveni plavi voz kojim se vozila i kraljica Elizabeta izgleda iznutra (VIDEO)
Wikimedia/Bdx

Ako ste nostalgični za vremenima iz kojih su nestale mnoge stvari po kojima su bile prepoznatljive, budite sigurni da još postoji neki trag i nešto što vas može vratiti u ono vreme. Čuveni Plavi voz, koji se smatrao jednim od najluksuznijih vozova na svetu i kojim je tadašnji jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito prevezao mnoštvo delegacija, danas je vredan eksponat i nalazi se nedaleko od centra grada, na Topčideru.

Među značajnim gostima tadašnjeg predsednika koji su imali tu čast da se provozaju njime poput Nasera, Gandija, Brežnjeva, Hruščova, tu je bila i britanska kraljica Elizabeta. Voz o kom se nekada šaputalo je voz koji je privlačio veliku pažnju kako domaće tako i strane javnosti. Četiri spavaćih soba ovog voza svake večeri ide za Bar za sve one koji žele da osete luksuz onog vremena. U deset kabina postoji 110 ležajeva, a putnici mogu da putuju redovnom tarifom.

Tadašnji predsednik je voz dobio 1960, a zajedno su prešli 600.000 kilometara. U objavi koju je na Instagramu okačila Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda, navodi da je plavim vozom prevezen Tito iz Ljubljane na poslednje putovanje u Beograd, a čuveni voz je koristio i kralj Aleksandar koji se takođe njime vratio iz Marseja u Beograd.

Vagoni Plavog voza su izrađeni u "Goša" u Smederevskoj Palanci, a sedam lokomotiva je kupljeno. Kompoziciju je činio: vagon koji je bio kuhinja, VIP salon, zatim dva vagona su bila predviđena za restoran, a četiri su prevozila Titove automobile, dok su ostalih šest bili saloni.

Voz je prevezao 60 državnika iz drugih zemalja

Unutar salona nalazili su se takođe i Jovankin apartman, kao i "Gluva soba", gde su dočekivani državni službenici. Ovim vozom se vozilo 60 državnika a karta za muzej košta 300 dinara, dok je za decu 150. 

Depo na Topčideru ima veliki istorijski značaj jer je izgrađen pre nešto više od 100 godina, tačnije 1921. godine. nacistima je služio kao servis za balkan a logoraši su dozidali i druge prostorije za majstore, navodi se u ovoj objavi.

Pored depoa nalazi se i usamljeni vagon Plavog voza kralja Aleksandra koji će takođe biti rekonstruisan.

Objava o Plavom vozu je naišla na oduševljenje kod korisnika Instagrama koji su priznali da vredi posetiti ovako nešto. 

- To bi bilo super iskustvo, podseća me na vozove iz Agata Kristi romana.

- Ovo još nisam videla, baš je bio kralj svog vremena. Brutalno izgleda.

- Ajme, kako je ovo divno! Obožavam takve vozove!

- Ovo mi je kao u vintage filmu.

- Ovo bi trebalo vratiti na šine aktivno. Ne za luksuz nego za turizam. Prva bih platila iskustvo - bili su neki od komentara.

Autorka je otkrila da se voz iznajmljuje za zatvorene grupe.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)