Srbija

HOĆETE NA TAJLAND? MOŽE - I TO U SRBIJI! Zvuči neverovatno, ali jezero na 2 sata od Beograda pruža vam isti užitak!

Iako svi uzdišemo za fotografijama skupih letovališta širom sveta, nešto imamo i u svom dvorištu.

01.07.2024 13:51

HOĆETE NA TAJLAND? MOŽE - I TO U SRBIJI! Zvuči neverovatno, ali jezero na 2 sata od Beograda pruža vam isti užitak!
Republika/K. NOVAKOVIĆ

Ako ste mislili da jedino Maldivi i slične destinacije imaju onako čistu i tirkiznu boju mora - prevarili ste se. Često ne vidimo od tolikog traženja ono što je negde pored nas. Jedno od najlepših mesta sa kojim Srbija slobodno može da se ponosi je Krupajsko jezero ili vrelo, koje se nalazi u Istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice. Oni koji su ga posetili tvrde da ne postoji čistija voda nego tu i da veći mir i netaknutu prirodu nigde nisu do sada doživeli kao na ovom mestu.

Do skoro ovo mesto nije bilo tako posećeno zbog nepristupačnosti, međutim, poslednjih godina pravo je otkriće za turiste kako iz cele Srbije tako i iz sveta.

Gde se nalazi

Ako ste iz Beograda, do ovog raja na Zemlji potrebno vam je kolima dva do dva i po sata jer se Krupajsko vrelo nalazi na pola puta između Beograda i Niša, a od Beograda je udalejno 150 km. Do samog mesta put je označen tablom, a ima nekoliko isključenja na autoputu E-75 ako idete iz Beograda i to kod Male Krsne, Salakovca i Krepoljina.

Budući da put prate mnoge krivine treba biti oprezan i prilagoditi brzinu. Iako je put do ovog mesta još nepristupačan i pun rupa, netaknuta priroda Homoljskih planina i prirode koja ga okružuje ostaviće vas bez teksta. 

Tirkizna boja vode koja krasi ovo jezero je nešto što turiste ostavlja zapanjene kada dođu ovde. Oko jezera su vodopadi i šuma gde je ovo po mnogima sakriveno blago smešteno.

Ovaj homoljski kraj ima netaknutu prirodu pa mnoge vodene terase što je pravi odmor za oči. 

Huk vode je poseban doživljaj

Kako se približavate ovom mestu čućete huk vode koji se povećava i imaćete osećaj kao da ste na nekoj dalekoj destinaciji i vodopadima o kojima ste samo sanjali. Ovo vrelo nalazi se na nadmorskoj visini od 220 metara i ovo mesto je sistem manjih vodopada i jezerceta koji su podeljeni po nivoima. 

Mnogi koji su posetili ovaj domaći "raj" rekli su da je prizor nestvaran i da izgleda teško za poverovati da nešto tako postoji, a da je skriveno u šumi i svima nama vrlo lako dostupno, bez plaćanja avionske karte.

Voda je pre izbijala iz pećine, ali pošto je jezero tokom 40-ih pregrađeno betonom pa se sada voda preliva preko ograde i stvara predivan i živopisan vodopad. Vrh pećine je sada manje uočljiv jer je porastao nivo vode nakon ograđivanja ali i dalje stvara neobičnu i impresivnu sliku za posetioce.

Voda je toliko prozirna da njena providnost na nekim mestima dostiže dubinu do 6 metara, a na sam pomen najlepših jezera u Srbiji koje treba obići, Krupajsko je sigurno u sam vrh.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)