Oko sveta

ČETVOROČLANA PORODICA IZ SRBIJE ZA 10 DANA U GRČKOJ POTROŠILA SAMO 400 EVRA: Mogli proći još jeftinije, Ivana zna kako!

Nisu se nadali ovolikoj uštedi.

07.07.2024 16:30

ČETVOROČLANA PORODICA IZ SRBIJE ZA 10 DANA U GRČKOJ POTROŠILA SAMO 400 EVRA: Mogli proći još jeftinije, Ivana zna kako!
Foto: Shutterstock

Porodica iz Srbije uspela je da provede deset dana na letovanju u Haniotiju na Halkidikiju u Grčkoj, potrošivši svega 400 evra. Ovaj podatak svakako izaziva pažnju i postavlja pitanje kako su uspeli da ostvare ovu uštedu. Radi se o bračnom paru sa sinovima od devet i 12 godina. 

Naime, smeštaj u apartmanu platili su 800 evra krajem aprila, ali su zato izabrali jeftiniji period za putovanje, odnosno 18. jun. Takođe, odlučili su da sami spremaju hranu kako bi smanjili troškove ishrane. Ova odluka se pokazala kao ključni faktor za ostvarenu uštedu novca.

Shutterstock

Nije im padalo teško da pripremaju hranu i na odmoru

Ivana Vlajković ističe da su cene namirnica u Grčkoj slične ili čak jeftinije nego u Srbiji, što ih je motivisalo da sami spremaju obroke. 

- Prvog dana nam je postalo jasno da su cene namirnica u Grčkoj iste kao u Srbiji i da postoje one koje su i jeftinije nego u našoj zemlji. Tog momenta mi kuvanje na moru više nije teško padalo. Motivisala me je činjenica da ćemo se kući vratiti sa “debljim” novčanikom nego što smo očekivali. Svaki dan smo doručkovali, ručali i večerali i jeli dve voćne užine. Svaki doručak i ručak sam spremala, a za večeru smo nekoliko puta uzimali girose koji su koštali 2 evra i 40 centi ukoliko se jedu van lokala. Nekoliko puta smo u marketu uzmali i velike kutije sladoleda koji su koštali od 10 do 13 evra - istakla je Vlajkovićeva za medije.

shutterstock.com

Najveći deo dana provodili u vodi

Ona dodaje da su prvog dana na letovanju kupili dva suncobrana što je, ispostavilo se, bila nepotrebna kupovina s obzirom da su veći deo vremena provodili u vodi, a najtopliji period u sobama. Takođe, prvi dan su ručali u restoranu, potrošivši oko 35 evra na obrok za četvoro.

- Jedan suncobran je koštao deset evra. Mogli smo da prođemo bez njih, jer smo sve vreme bili u vodi. Vreme kad je sunce najjače provodili smo u sobi. Takođe smo prvog dana seli i u restoran u kom smo potrošili oko 35 evra. Naručili smo špagete bolonjeze i karbonare, juneće meso sa krompirom, pomfrit i flašu vode, dok smo u međuvremenu kupili i toplomer od 7 evra. Dakle mogli smo proći bar 50 evra jeftinije - objašnjava ova žena.

Pixabay.com

Cene namirnica gotovo iste kao u Srbiji

Kad je reč o cenama u omiljenom srpskom letovalištu, one se kreću ovako: 

  • kilogram krompira iznosi 0.79 evra odnosno 92 dinara
  • kilogram paradajza 1.49 evra, što je oko 174 dinara
  • cena crvene paprike je 1.89 evra odnosno 221 dinar
  • kilogram crnog luka je 0.87 evra, odnosno oko 100 dinara
  • kilogram kupusa u grčkom marketu košta 0.53 evra, odnosno 62 dinara.

Ovaj primer porodičnog letovanja jasno pokazuje da je moguće organizovati ekonomičan odmor bez obzira na to koliko članova porodice ima, uz mudro planiranje troškova i ishrane.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Cuca

07.07.2024 21:11

Jako vam letovanje.

Tanja

09.07.2024 07:00

Šta je čudno što su potrošili samo 400 eura, u Grčkoj, Haniotiju je dosta stvari jeftinije nego u Srbiji, a iako su kolima ponelo se, šunke, slanine......