Lifestyle

JEDAN UREĐAJ BUKVALNO "JEDE" STRUJU, A SVI GA DRŽIMO NEPRESTANO UKLJUČENIM: Povećava račune, čak i kada se ne koristi!

Poslušajte savete stručnjaka i uštedite novac svakog meseca.

05.07.2024 11:36

JEDAN UREĐAJ BUKVALNO "JEDE" STRUJU, A SVI GA DRŽIMO NEPRESTANO UKLJUČENIM: Povećava račune, čak i kada se ne koristi!
Shutterstock

Kada dođe vreme za plaćanje računa, račun za struju je često najveći i najviše remeti već nategnutu matematiku preživljavanja od prvog do prvog. Na sreću, najveće uštede se mogu napraviti uz pametnu potrošnju električne energije.

Kada razmišljate o uređajima koji troše mnogo struje u vašem domaćinstvu, skromni internet ruter verovatno vam ne pada na pamet. Međutim, ako ga ostavite uključen ceo dan, tačnije bez prestanka, koristiće značajnu količinu energije. Stručnjaci preporučuju da pre kupovine obratite pažnju na energetske performanse rutera i uverite se da troši što manje energije, kada je uključen i u režimu mirovanja.

Shutterstock

Računi su uvek neprijatni

Prema nemačkoj saveznoj agenciji za zaštitu životne sredine (UBA), ovo je posebno važno ako se ruter ne može isključiti, jer se koristi i za telefonsku liniju. U tom slučaju savet je da nabavite ruter koji ima opciju da barem isključi Wi-Fi kada se ne koristi. Iako internet ruter ne troši više električne energije od frižidera ili drugih velikih uređaja, preporučuje se da ga isključite kada se ne koristi.

Međutim, ruter nije jedini uređaj koji troši struju čak i kada ga ne koristite aktivno. Postoje i drugi uređaji kao što su televizori, mikrotalasne pećnice, računari i punjači za mobilne telefone koji troše električnu energiju čak i kada su u režimu mirovanja ili jednostavno isključeni. Ovi uređaji se nazivaju „vampiri moći“ jer neprekidno crpe energiju.

Jedno od rešenja je korišćenje pametnih utičnica, koje mogu automatski da isključe uređaje nakon određenog perioda neaktivnosti. Na ovaj način možete smanjiti nepotrebnu potrošnju električne energije i dodatno uštedeti na mesečnim računima.

Uvođenje jednostavnih promena u svakodnevne navike, kao što je gašenje uređaja kada se ne koriste i pažljivo biranje energetski efikasnih uređaja, može značajno doprineti smanjenju potrošnje električne energije. Ovo ne samo da će pozitivno uticati na vaš kućni budžet, već će pomoći i u očuvanju životne sredine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)