Oko sveta

LAPONIJA, MAGIČNO SELO DEDA MRAZA: Ovo mesto morate posetiti do kraja godine (VIDEO)

Rovaniemi se nalazi u Finskoj i zahvaljujući neobičnim klimatskim uslovima atmosfera je nestvarna.

29.09.2023 15:01

LAPONIJA, MAGIČNO SELO DEDA MRAZA: Ovo mesto morate posetiti do kraja godine (VIDEO)
shutterstock.com

Laponija je čarobno mesto koje nadahnjuje i mlade i stare. Ovde je sunce nisko na horizontu, a vrhovi drveća su prekriveni snegom. Kada padne noć zvezde su nikad bliže zemlji, a kada nebom zapleše i nekoliko severnih svetlosti stvara se prava magija. Ovo mesto je dostojno doma najpoznatijeg deke na svetu Deda Mraza.

Rovaniemi selo Deda Mraza se nalazi u Finskoj, u Laponiji. U Rovaniemiju se nalazi „samo“ kancelarija omiljenog deke, a na kojoj adresi je njegov topli dom na tajanstvenoj gori Korvatunturi, znaju samo viljenaci. Deda Mrazovo selo (zabavni park) je 8 km od grada Rovaniemi, glavnog grada provincije Laponije (Lapland). Selo Deda Mraza Finci zovu "Vrata Laponije". Zahvaljujući svojoj poziciji na polarnoj granici, ima vrlo neobične klimatske uslove i atmosferu koja je gotovo nestvarna.

shutterstock.com

Laponija, selo Deda Mraza

 

Godine 1985. najpoznatiji deka na svetu rešio je da se približi svima onima koji veruju u njega, pa je krenula izgradnja sela, koje je bilo završeno posle šest godina. Nalazi se na svega 8 km od Rovaniemija, tamo gde je granica sa artičkim krugovima. Odmah po otvaranju, mnoštvo ljudi širom planete krenulo je da vidi ovo čarobno mesto. Godine 2010. Rovaniemi je i službeno postao rodni grad Deda Mraza.

@alivita.93 Santa Claus Village, Rovaniemi, Finland A magic place where you can meet Santa, his reeinders and his village #santaclaus #santaclausvillagerovaniemi #santaclausvillage #finland #lapland #laplandfinland🇫🇮 #finland🇫🇮 #suomi #travel #traveltiktok #snow #winter ♬ suono originale - Alice

Postoji mnogo atrakcija u ovom seocetu, oko pedesetak: restorani, suvernirnice, zabava za mlade i stare itd. Da li ste znali da je od 1985. godine Deda Mraz pročitao gotovo dvedeset miliona pisama i to sa svih strana naše planete? Da bi vaše maštanja iz detinjstva postalo stvarnost, obavezno posetite poštu, jer će vas tu dočekati nasmejani vilenjaci. Zanimljivo je da ako date svoj pasoš, u njemu vam može stajati i pečat Artičkog kruga, a to je neophodan „suvenir“ u pasošu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)