Oko sveta

TOP 10 NAJLEPŠIH PLAŽA NA SVETU: Među njima je i jedna posebno omiljena srpskim turistima u Grčkoj (FOTO+VIDEO)

Najlepše obale na planeti biralo je 750 novinara, stručne sudije, influenseri koji su proputovali svet i dali svoj sud.

26.05.2023 10:20

TOP 10 NAJLEPŠIH PLAŽA NA SVETU: Među njima je i jedna posebno omiljena srpskim turistima u Grčkoj (FOTO+VIDEO)
shutterstock.com

Svake godine uoči turističke sezone biraju se najlepše plaže sveta. Od daleke Australije do Sejšela, Havaja, Italije i Grčke na listi one koje su osvojile najviše simpatija turista.

Plaže su birane na osnovu različitih parametara, od tirkizne boje mora i belog peska, do onih potpuno neobičnih i nestvarno magičnih prizora od kojih zastaje dah. Listu su sastavilo više od 750 novinara sa velikim iskustvom, stručne sudije i influenseri koji su proputovali svet, obilazili plaže i dali svoj sud.

Dominacija Australije 

Plaža Zaliv sreće (Lucky Bay) ne samo što je najčistija plaža na svetu, već na njoj možete da sretnete kengure.

- Laki bej nije samo najčistija plaža koju ćete ikada videti, već ima i kengure koji svakodnevno dolaze. Veoma su pitomi i lako ćete moći da fotografišete s njima - objasnile su sudije. 

Na listi top 10 našla se i australijska plaža Beli raj (Whitehaven) koja već godinama dominira na listi najlepših na svetu. Jedinstvena je po snežno-belom pesku i tirkiznom moru koji podsećaju na mermer. Nalazi se u Kvinslendu u Nacionalnom parku ostrva Vitsandej, u samom srcu Velikog koralnog grebena.

Prema glasovima sudija, u najlepše ubraja se i Crna plaža na Islandu koja osvaja svojom neobičnom lepotom.

- Za razliku od tradicionalnih plaža sa jarkim bojama ova plaža na Islandu osvaja drugačijom vrstom lepote koju možete doživeti samo jednom u životu. Crni pesak, more i glečeri  samo su neke od karakteristika ovog mesta koje će probuditi sva vaša čula iako je kupanje na ovoj plaži zabranjeno - piše u obrazloženju sudija.

Ukoliko ste više naklonjeni tradicionalnom tipu plaže, onda je Navajo kod Zakintosa pravo mesto za vas. Smeštena je u uvali sa tirkizno plavim morem i olupinom broda iz 1983. koja je atrakcija za turiste. Ova plaža u Grčkoj jedna je od najomiljenijih i srpskim turistima koji letovanje na ostrvu Zakintos iskoriste pa posete i ovu legendarnu plažu koja se uvek nalazi među najlepšim na svetu.

Prednost ili možda mana je to što se do nje može doći isključivo brodom a boravak na ovoj plaži je ograničen. Loša vest je da će ova plaža najverovatnije biti zatvorena ovog leta za turiste zbog odrona kamenja koji može da ugrozi bezbednost turista. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook Islands (@cookislands)

Top 10 najlepših na svetu

1. Laki bej, Australija
2. D'Argent, Sejšli
3. Hajden plaža, Filipini
4. Vajtheven (Beli raj) Australija
5. Jedan korak, Kukova ostrava
6. Zaliv Trank, Američka Devičanska ostrva
7. Honopu, Havaji
8. Rejnisfjara, Island
9. Navajo plaža, Grčka
10. Balandra, Meksiko 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)