Mace

ČUDO NEVIĐENO, PROGOVORILA MAČKA! Ovaj snimak izaziva jezu! (VIDEO)

Često smo iznenađeni onim za šta su životinje sposobne, a ovaj snimak dokazuje upravo to.

28.05.2023 20:01

ČUDO NEVIĐENO, PROGOVORILA MAČKA! Ovaj snimak izaziva jezu! (VIDEO)
instagram-printscreen

Mačke su jedine asocijalne životinje koje smo uspešno pripitomili. Ipak, razočarani smo što se sa njima ne zbližavamo tako lako kao sa psima. Međutim, da li je možda problem u tome što ne razumemo njihove signale? Psi deluju gotovo biološki nesposobni da sakriju unutrašnja raspoloženja. Tako su njihovo geganje, glasno disanje i mahanje repom jasni znaci zadovoljstva i sreće. Mnogi smatraju i da bi psi bili veoma loši pokeraši jer suviše lako prepoznajemo sve njihove signale.

Mačke imaju "sofisticiraniji govor tela". Njihovo raspoloženje uglavnom se odslikava preko trzaja repom, nakostrešene dlake, položaja ušiju i brkova i prisustva ili odsustva predenja. To su pouzdane metode da se utvrdi da li je mačka prijateljski nastrojena ili ju je bolje ostaviti na miru. 

Istraživanja o emocijama i društvenosti mačaka odavno su u zaostatku u odnosu na ona o psima, ali se u poslednje vreme ubrzavaju. Pojedini rezultati o zakonitostima ponašanja mačaka tako nas mogu zapanjiti.

Pixabay.com

Mačke su poznate po tome što vole da imaju vreme za sebe 

Smatra se da je ponašanje te vrste životinja visokopromenljivo, ali i da zavisi od genetike. Takođe, njihova društvenost može da proistekne iz onoga što iskuse u prvih 6 ili 8 nedelja života. Ukoliko imaju pozitivna iskustva u ranim fazama života, verovatno će voleti ljude i želeti da se druže sa njima.

Pojedine mačke su nasuprot svim skeptičnim razmišljanjima otišle najdalje u iskazivanju ljubavi, a pojedini snimci koji kruže društvenim mrežama su pravi primer za to. Tako jedan od njih, koji je pregledan na milione puta i koji je dobio više od milion sviđanja, prikazuje mačku koja je bukvalno progovorila. Naime, na video-zapisu vidi se beli mačak koji sedi u neposrednoj blizini vrata i mjauče, međutim, njegovo mjaukanje nimalo nije nalik onom na koje navikli. Tako se jasno može čuti kako on doziva "mamu" (mom na engleskom se čita kao mam i znači mama).

Svi koji su videli snimak tvrde da je to primer ljubavi koju je životinja dobila od ljudi, ali priznaju i da je krajnje šokantno, pa i jezivo, čuti kako mačka zvuči.   

Usledile su mnogobrojne reakcije. 

- Molim vas otvorite vrata i pohitajte u susret ovoj preslatkoj mački -

- I moja mačka je ovako identično dozivala mene -

- Još toliko toga imamo da naučimo od životinja -

- Ovo je najveći dokaz ljubavi koji jedna životinja može da da -

- Jadna mačka, nadam se da joj se "mama" ubrzo vratila -

- Ovo je gore nego da ste ostavili bebu - bili su samo neki od brojnih komentara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)