Kuce

U KOJOJ POZI VAŠ PAS NAJČEŠĆE SPAVA? Evo šta to govori o njemu, 5 je KLJUČNIH položaja!

Lin Fišer dala je objašnjenje svih poza u kojima se psi mogu naći tokom dana, a evo šta to govori o njihovom karakteru, ali i raspoloženju.

15.04.2022 21:00

U KOJOJ POZI VAŠ PAS NAJČEŠĆE SPAVA? Evo šta to govori o njemu, 5 je KLJUČNIH položaja!
shutterstock.com

Verovatno ste se mnogo puta prevrtali po krevetu kako biste zauzeli najbolji položaj za spavanje. Možda neki od vas imaju praksu da se tako pomeraju i čitave noći, ali treba da znate da se na osnovu toga može proceniti i vaš karakter. Kao i ljudi, i psi u zavisnosti od raspoloženja zauzimaju pozu tokom spavanja ne bi li im brže došao san na oči, a oni zaspali bezbrižnije, što, takođe, mnogo govori o njima.   

Ukoliko imate psa, sigurno vam se dešavalo da budete pored njega i da posmatrate kako spava, pri čemu su vam neki njegovi položaji beskrajno zanimljivi. Šta to tačno znači kada je u pitanju karakter vašeg kućnog ljubimca procenjuje Lin Fišer iz osiguravajućeg društva za obuku pasa Kliverton, koja je dešifrovala nekoliko načina na koje psi spavaju. 

Spavanje na boku

Ovo je jedan od najzastupljenijih položaja koji pas zauzima prilikom spavanja. To znači da se pored vlasnika oseća udobno s obzirom na to da mu je stomak izložen, pa na taj način pokazuje poverenje. Ne zaspe svi psi u startu u ovoj pozi, već je zauzmu kasnije, zato ne bi trebalo da uznemiravate svog ljubimca ako spava ovako jer je u dubokom snu. Međutim, ako je budan, a leži na strani, možda nije na odmet da ga malo češkate ili animirate.

Sklupčani položaj

Ovo je, takođe, jedna od poza koju ćete uočiti kod psa kad se priprema da spava. To se vezuje za njihove istorijske navike jer su oduvek kružili ne bi li proverili da li im je okruženje bezbedno za spavanje. Na taj način pokazuju da se osećaju bezbednio i zaštićeno, a istovremeno zadržavaju toplotu. Na isti način se čovek istiktivno sklupča kada mu je hladno i kada želi da zadrži toplotu tela.

Spavanje na stomaku

Psi nakon šetnje najčešće pribegavaju ovoj pozi, želeći da se na taj način malo rashlade. Nije nužno da su iscrpljeni i umorni već im ovaj položaj daje udobnost i svežinu nakon dinamičnog dana. U ovoj pozi psi uglavnom dremaju, nikada nisu u dubokom snu, i zato će se rado odazvati ako ih pozovete da se igrate.

Poza lava

Vaš pas je po prirodi razigran ukoliko odmara na ovaj način. U položaju poznatom i kao „sfinga“ pas leži na stomaku sa šapicama bliže telu, pri čemu mu je glava naslonjena na njih. Pas u ovoj pozi nikad ne spava čvrsto i uvek će čuti svaki pokret i pomeranje. Ako ste spremni za igru sa njima ovo je odličan trenutak.

Maženje

Psi koji vole da se maze sa vama pokazuju izuzetno jaku vezu koju ste međusobno izgradili. Prema rečima stručnjakinje Lin, takav pas je najljubazniji i najumiljatiji. Ukoliko imate još neke ljubimce, budite sigurni da će on biti zaštitnički nastrojen prema njima.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

                                                   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)