Uzgoj pasa

ZABRANJUJU DVE RASE PASA: Zbog njihovog zdravlja

Uzgajivači pasa su godinama više pazili na izgled pasa, nego što su vodili računa o njihovim zdravstvenim problemima

05.02.2022 13:00

ZABRANJUJU DVE RASE PASA: Zbog njihovog zdravlja
Pixabay

Kaže se da je pas čovekov najbolji prijatelj, ali izgleda da čovek nije njegov jer mnogo više o tome koliko će na psu da zaradi, a nimalo o njihovoj dobrobiti.

Već godinama u Norveškoj se ozbiljno razmišlja o zabrani gajenja engleskih buldoga i kavalir princ Čarls španijela. Upravo zbog njihovog zdravlja, Okružni sud u Oslu je odlučio da uzgoj ovih rasa krši zakon o dobrobiti životinja, piše magazin People a prenosi Index.

Pixabay

Već dugo se u Norveškoj razmišlja o ovoj zabrani

 

Odluka je donesena nakon rasprave kojom je potvrđeno da u toj zemlji više nema zdravih pasa ovih rasa pa je zato jedino moguće potpuno zaustaviti uzgoj.

Norwegian Animal Protection Alliance, organizacija za zaštitu životinja, smatra da su uzgajivači pasa više pazili na izgled ovih pasa nego na zdravlje. Oni su naveli i da te vrste pasa imaju velike zdravstvene probleme sa srcem, očima, kožom i zglobovima, kao i da trpe hronične glavobolje.

Pixabay

Uzgajivači su više vodili računa o njihovom izgledu a mnogo manje o zdravlju

 

Ova odluka neće promeniti stanje s vlasnicima koji već imaju te vrste kao ni na one koji nabavljaju ove pse u drugim državama, ali u Norveškoj ih više neće moći da kupe.

Komentari (0)