Kad ih nešto muči

ZNAKOVI KOJI UKAZUJU DA PSA NEŠTO BOLI: Dahtanje, uznemirenost, cvilenje…

Oni ne znaju da govore ali ćete u njihovom ponašanju prepoznati da nešto nije kako treba

05.01.2022 12:00

ZNAKOVI KOJI UKAZUJU DA PSA NEŠTO BOLI: Dahtanje, uznemirenost, cvilenje…
Pixabay

Nije ni malo lako prepoznati da psa nešto muči ili boli. Oni uglavnom tada promene ponašanje i postoje jasni znakovi koji ukazuju da nije sve u najboljem redu.

Tada je najbolje da se uoče svi simptomi kako bi veterinar lakše postavio dijagnozu. Psa nikako ne treba lečiti na svoju ruku ili mu davati lekove koje koriste ljudi, bez lekarskog nadzora.

Jedan od prvih znakova da nešto nije kako trebe je kad pas prestane da dočekuje svog vlasnika na vratima, izbegava kontakt ili možda postane i agresivan. Posebno obratite pažnju ako se pas sakriva ispod kreveta ili stola. To može biti jasan pokazatelj da ga nešto boli.

Psi znaju da više spavaju kada ih nešto boli a primetna je i razlika u uzimanju vode i hrane. Izbegavanje granula i tvrdih zalogaja ukazuje na zubobolju što često muči pse.

Ako ih nešto boli, psi cvile, reže, mumlaju i zavijaju što takođe može biti znak da nešto nije u redu sa njihovim zdravljem.

Pixabay

Kada ih nešto boli, psi se sakrivaju ispod kreveta ili stola

 

Kada je pas povređen, on liže ranu i na taj način je čisti i sanira. Neprestano lizanje šapa može da ukaže da ima neki unutrašnji bol i da na taj način pokušava da se umiri.

Dahtanje je kod pasa normalno, naročito kada je vruće ili kada se uplaši. Međutim, pas koji jako dahće iako nije bio fizički aktivan je znak upozorenja. Plitko disanje ukazuje da ga boli kada diše.

Ukočenost i šepanje su dva pokazatelja da su mu povređene šape ili ga muči artritis. Tada sigurno neće želeti da ide u duge šetnje, sporije će se kretati i izbegavaće stepenice. Uznemirenost, hodanje napred-nazad, nemanje mira, stalno traženje novog mesta gde će da legne, takođe mogu biti faktori koji govore o nekom zdravstvenom problemu.

Pixabay

Nikako ih ne treba lečiti na svoju ruku već ih treba odvesti kod veterinara

 

Važno je obratiti pažnju i da li je psu neki deo tela otečen što može biti uzrokovano upalom ili infekcijom. Često se kod dugodlakih pasa javlja problem sa biljkom poznatom kao „popino prase“ koja zna da se upetlja u dlaku a potom počne da se uvlači pod kožu. Tada je intervencija veterina neophodna.

Psi obično zauzimaju takozvani položaj „molitve“ kada imaju stomačne problem. Ta poza im omogućava rastezanje i ublažavanje bolova.

Drhtanje može biti ozbiljan znak trovanja, pankreatitisa ili bolesti bubrega. To se događa i kada psi pojedu velike količine čokolade, hrane pune plesni ili nekog veštačkog zaslađivača.

Komentari (0)