Korisno je da znaju!

ODABERITE PRAVOG LJUBIMCA ZA VAŠE DETE: Pas će mu pokazati lojalnost, papagaj posvećenost, a mačka?!

Od kućnog ljubimca deca mogu mnogo da nauče, a evo i kako da izaberete pravu životinju za njih!

02.01.2022 21:19

ODABERITE PRAVOG LJUBIMCA ZA VAŠE DETE: Pas će mu pokazati lojalnost, papagaj posvećenost, a mačka?!
pexels.com

Kada jednom postanete roditelji vaše odluke više nisu samo ono što je dobro za vas ili što želite, već u to morate da uključite još jednu varijablu, dete. Koliko se ovo odnosi na planiranje svakodnevnice, toliko se odnosi i na velike životne odluke poput kupovine stana ili automobila, pa i na usvajanje kućnog ljubimca.

Udomiti kucu ili macu je vrlo plemenito, a može doneti i veliku radost u vašu porodicu. Deca će zbog kućnog ljubimca naučiti šta znači odgovornost i ljubav prema drugom živom biću koje zavisi od njega. Ipak, svaku ljubimac je drugačiji i svaki će vaše dete naučiti različitu lekciju, u skladu sa detetovim željama i vašim stavovima u životu odaberite kućnog ljubimca koji će biti savršen za vaš dom.

Kuca

Psi zahtevaju da ih šetate svako jutro, poslepodne i uveče. Otvoreno traže maženje i nikada im nije dosta provođenja vremena sa vama. Njih morate da hranite i brinete o njihovom biološkom rasporedu. Za svaku obavezu koju donose, kuce vam poklanjaju ljubav, pažnju i vernost. Ukoliko se odlučite za psa, dok je vaše dete malo, budite svesni da ćete u početku sve obaveze oko kučete morati da preuzmete na sebe. 

Ipak, uz odrastanje sa kucom vaše dete naučiće kako treba da se ponaša prema životinjama, zašto nikada ne bi trebalo da ih se plaši, ali i naučiće da su obaveze vrlo bitno i da od toga da li će da ispune svoje obaveze zavisi neko drugi i potrebe drugih živih bića, kako životinja tako i ljudi. Dodatna prednost posedovanja psa je to što u šetnju uvek možete da izlazite sa svojim detetom, te ćete tako uvek imati barem sat vremena dnevno provedenih kvalitetno sa vašim detetom u toku koga ćete moći da ispričate jedno drugom šta se dešavalo u toku dana i tako zauvek ostanete bliski.

Maca

Mačke zahevaju pažnju i negu. Ne libe se da vas ogrebu ili da se umiljavaju ako im je nešto potrebno, a to nšto još uvek nisu dobile. Kada im ispunite zahtev neretko odu svojim putem i nastave da uživaju u svom životu. Ipak, one vas, takođe, vole, samo svoju ljubav ispoljavaju na drugačiji način. One će za vas uvek biti tu kada je gusto, kada ste prehlađeni ili tužni, a kada je sve u redu držaće se postrani. 

Ukoliko vašem detetu kupite mačku, naučićete ga šta znači odgovornost, ali i kakav je život odraslog čoveka. Svi smo mi ponekada mačke. Okrećemo se našim prijateljima kada nam je njihova pomoć potrebna, a onda nastavljamo svojim životima. Ipak, kada u njihovim životima zagusti, mi smo tu da im na bilo koji način pomognemo. U ovome nema ništa loše. Život odraslog čoveka pun je obaveza zbog kojih nismo uvek u mogućnosti da se uklopimo sa prijateljima, ali bitno je da smo tu kada je lepo i kada nije baš toliko lepo. Kada vaše dete to nauči, mnogo će manje patiti ako se nađe u situaciji da prijatelji nemaju vremena da se vide sa njim svakog dana.

Papagaj

Papagai su vrlo inteligentne životinje kojima nije potrebno mnogo da budu zadovoljne. Čišćenje kaveza, hrana i posvećenost su tri osnovne potrebe papagaja bez kojih je njegov život nemoguć. Ipak, pored te tri obaveze papagaji donose mnogo zabave. Što zato što pevaju, što zato što lete, što zato što mogu da nauče da govore.

Kada dete ima papagaja zanimljivo mu je da pticu pokuša da nauči što više novih reči. Ceo taj proces učenja reči detetu pokazuje šta znači posvećenost i koliko je zaista važno da pružimo 100% naše pažnje onome što radimo. Ako vaše dete uspe u tome da papagaja nauči da priča, ne morate da se brinete, uspeće u svemu što naumi.

Komentari (0)