Kuce

KRPELJI VREBAJU LJUBIMCE IZ TRAVE I ŽBUNJA: Koliko često treba menjati zaštitu po savetu veterinara!

Prevencija je ključna, kao i provera psa posle svake šetnje.

01.05.2024 11:40

KRPELJI VREBAJU LJUBIMCE IZ TRAVE I ŽBUNJA: Koliko često treba menjati zaštitu po savetu veterinara!
shutterstock.com

Prvomajski i vaskršnji praznici prilika su za vlasnike pasa da sa svojim ljubimcima uživaju u prirodi. Zbog tople zime i još toplijeg proleća primećena je najezda krpelja koji ljubimce, ali i ljude vrebaju iz visoke trave. Da bi zaštitili svog psa većina vlasnika koristi ogrlicu, tablete ili ampule protiv krpelja, ali malo ko od njih zna da popularne ogrlice ne štite ljubimca od krpelja onoliko kako to oni misle.

Pixabay.com

Krpelji vrebaju iz nepokošene trave

Kako odabrati zaštitu?

Kako je za Srećnu republiku objasnila doktor veterine Marija Vujančević, postoje brojne zaštite pasa od krpelja, a koju ćete odabrati zavisi od više faktora - od uzrasta i težine psa, njegovog načina života, odnosno da li živi u kući ili ne, koliko često se kupa, kao i od ukupnog zdravstvenog stanja vašeg ljubimca. 

- Većina vlasnika bira ogrlice protiv krpelja, jer je najjednostavniji način, ali treba voditi računa koliko traje njihova zaštita. Najčešće je to kraći vremenski period nego što se misli, odnsno od preporučenog perioda zaštite. Ukoliko je navedeno da ogrlica štiti psa 6 meseci, računajte da već posle četiri do pet meseci dejstvo preparata slabi i da je treba zameniti. Ukoliko je predviđeno da traje 3 meseca, trebalo bi je zameniti već posle dva. U suštini ogrlica će štiti psa, ali će biti manje efikasana - rekla je Vujančevićeva.

Prema njenim rečima, vlasnici pasa često pitaju da li svake godine treba da menjaju sredstvo za zaštitu od krpelja za svog psa.

- Moj stav je da se držite proverenog načina sve dok on radi. Svakako će u nekom trenutku krpelji postati otporni na to sredsrtvo, pa ćete morati da pronađete drugačiji način zaštite - dodala je ona. Ovo se odnosi i na mačke koje izlaze van stana ili kuće, jer su i one podložne ujedima krpelja kao i psi.

Shutterstock

I mačke koje izlaze van kuće su na meti krpelja kao i psi

Veterinarka je posavetovala vlasnike pasa kako da se ponašaju ukoliko primete da njihov ljubimac posle šetnje ima krpelje.

- Pre svega krpelja treba što pre izvaditi iz kože psa. Za to može da vam posluži pinceta ili specijalni odstranjivač za krpelje koji može da se kupi u pet-šopovima. Ono što je izuzetno važno jeste da krpelja ne treba mazati uljem, alkoholom, benzinom, niti bilo kakvim sličnim sredstvom – naglasila je ona.

Kako objašnjava, premazivanje parazita može imati više štete nego koristi.
- Prilikom ujeda psa krpelj se ustima zakači za kožu. Njegovi organi za disanje se nalaze u središnjem delu tela. Ukoliko ga namažete, recimo alkoholom, on počinje da se guši i izbacuje parazite direktno u krvotok psa, pri čemu se ubrzava infekcija – objasnila je Vujančevićeva.

Ukoliko procenite da ne možete sami da odstranite krpelja, u što kraćem roku se javite veterinaru.
Simptomi ujeda krpelja kod psa:

 • crvenilo na mestu ujeda koje se obično javlja 3 dana nakon ujeda
 • iscrpljenost odnosno malaksalost životinje
 • potištenost
 • bol u zglobovima
 • bleda sluzokoža
 • taman urin
 • odbijanje hrane i povraćanje

U slučaju nekog od ovih simptoma odmah se javite svom veterinaru.

Shutterstock

Obavezno proverite psa posle svake šetnje kako biste na vreme uočili krpelja ako se zakačio za životinju

Provera posle svake šetnje

Posle svake šetnje neophodno je detaljno proveriti da li je vaš ljubimac pokupio opasnog parazita. Krpelji se najčešće zakače za sledeće delove tela psa:
za njušku

 • u predelu očiju
 • oko ušiju
 • ispod vrata
 • oko prednjih nogu 
 • predeo oko prepona
 • oko stomaka gde pas po prirodi ima manje dlaka

U slučaju infekcije koju prouzrokuju krpelji, vaš ljubimac može oboleti od više bolesti. Kod nas se najčešće javljaju lajmska bolest ili borelijoza od koje obolevaju i ljudi. Ukoliko se pas ne leči na vreme adekvatnom terapijom ova bolest može dovesti i do uginuća životinje.

Zastupljene su još dve bolesti koje prenose krpelji - babezioza, poznata kao krpeljska groznica, i anaplazmoza. I ove bolesti, ukoliko se pas ne leči, mogu dovesti do fatalnog ishoda po vašeg ljubimca – rekla je naša sagovornica.

Pixabay

Nije svaki krpelj zarazan, ali ipak pratite ponašanje psa

 

Ona naglašava da nije svaki krpelj zaražen, ali je neophodno voditi računa o ponašanju psa. Prvi simptomi bolesti mogu se pojaviti pet do sedam dana nakon ugriza krpelja.
Ukoliko je vaš pas zaražen lajmskom bolešću preko krpelja mogu se pojaviti sledeći znakovi bolesti:

 • pojava crvenila ili osipa na mestu ujeda
 • povišena temperatura
 • malaksalosti
 • bolova u zglobovima

- Izrazito povišena temperatura od 39,9, do čak 41 stepen je prvi simptom krpeljske groznice kod psa. Vaš ljubimac je apatičan, odbija hranu i u kasnijem stadijumu bolesti njegova mokraća postaje izrazito tamna, gotovo braon. I kod pojave anaplazmoze dolazi do visoke temperature, na koži vašeg psa vidljive su modrice, a ponekad dolazi i do povraćnja i proliva – objasnila je veterinarka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)