Kuce

IGRANJE SA PSOM POBOLJŠAVA ZDRAVLJE LJUDI: Naučnici dokazali prednosti druženja sa kućnim ljubimcima

Da kuce pozitivno utiču na raspoloženje niko nije ni sumnjao.

20.03.2024 09:30

IGRANJE SA PSOM POBOLJŠAVA ZDRAVLJE LJUDI: Naučnici dokazali prednosti druženja sa kućnim ljubimcima
shutterstock.com

Nova studija istraživača sa Univerziteta Konkuk u Seulu sugeriše da psi mogu pomoći ljudima da smanje nivo stresa i poboljšaju koncentraciju i kreativnost. Studija, koja je koristila elektroencefalografiju (EEG) za praćenje aktivnosti mozga 30 zdravih odraslih osoba u različitim aktivnostima sa psima, otkrila je interesantne rezultate o efektima različitih interakcija sa ovim životinjama na učesnike.

Različite interakcije, različiti efekti

Istraživači su otkrili da učestvovanje u aktivnostima poput igre, masaže i češljanja pasa rezultuje povećanjem beta talasa u mozgu učesnika, što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa. Igranje sa psima, posebno, je imalo primetan pozitivan uticaj na opuštanje i koncentraciju. Dodatno, šetnja pasa značajno je doprinela opuštanju, kako je pokazalo merenje alfa talasa u mozgu.


Rezultati studije sugerišu da specifične aktivnosti sa psima mogu izazvati jače opuštanje, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost posredstvom povećane aktivnosti mozga. Studija, objavljena u časopisu PLOS One, autora je Oniu Ju, JuTong Vu, Jin Su Han i Sin-Ae Park.

Ovi nalazi pružaju vredne uvide u potencijalne beneficije interakcije sa psima i ističu pozitivan uticaj koji takve interakcije mogu imati na ljudsko blagostanje.

Važno je napomenuti da je studija bila fokusirana na zdrave odrasle osobe i njihove interakcije sa psima, te da će biti potrebna dalja istraživanja kako bi se istražile potencijalne terapijske primene ovih nalaza u kliničkim postavkama.

shutterstock.com

Igranje sa psima dobro je za zdravlje

Terapijski potencijal interakcija sa psima

Terapijski potencijal interakcija sa psima sve više se prepoznaje u različitim postavkama, uključujući bolnice, domove za stare i škole. Psi su poznati po svojoj sposobnosti pružanja emocionalne podrške, smanjenja anksioznosti i pružanja društva, što ih čini vrednim partnerima u terapiji i programima pomoći.

U poslednjih nekoliko godina, upotreba terapijskih pasa proširila se na različite populacije, uključujući osobe sa autizmom, posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) i drugim stanjima. Umirujuća prisutnost pasa i njihova nežna priroda mogu stvoriti osećaj udobnosti i sigurnosti, doprinoseći poboljšanju mentalnog blagostanja.

Dok se razumevanje veze između ljudi i životinja nastavlja razvijati, studije poput one sprovedene od strane istraživača sa Univerziteta Konkuk osvetljavaju specifične načine na koje interakcije sa psima mogu pozitivno uticati na ljudsku aktivnost mozga i emocionalno stanje.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)