Kuce

BUDITE OPREZNI U PRIRODI: Ne dozvolite da vam bilo šta pokvari praznični dan, iz trave vrebaju opasnosti, OVO JE JEDINI NAČIN ZA VAĐENJE KRPELJA!

Osim krpelja koji su preneosioci opasnih bolesti kućni ljubimci, ali i ljudi, mogu se zaraziti i buvama u igri sa drugim psima.

01.05.2023 10:01

BUDITE OPREZNI U PRIRODI: Ne dozvolite da vam bilo šta pokvari praznični dan, iz trave vrebaju opasnosti, OVO JE JEDINI NAČIN ZA VAĐENJE KRPELJA!
shutterstock.com

Prvomajski praznici prilika su za vlasnike pasa da sa svojim ljubimcima uživaju u prirodi. Međutim, nikako ne zaboravite da iz visoke, nepokošene trave vrebaju krpelji, u kontaktu sa drugim psima mogu da dobiju i buve. 

Kako je za Srećnu republiku objasnila doktor veterine Marija Vujančević, ove godine je veća najezda krpelja, pa obratite pažnju prilikom šetnje sa vašim psom, posebno ukoliko idete na mesta gde trava nije pokošena. 

Tik Tok-Megan Johnson

Obavezno proverite krzno svog ljubimca posle svale šetnje posebno ako se igrao u travi

Kako izvaditi krpelja?

Veterinarka je posavetovala vlasnike pasa kako da se ponašaju ukoliko primete da njihov ljubimac posle šetnje ima krpelje.

- Pre svega krpelja treba što pre izvaditi iz kože psa. Za to može da vam posluži pinceta ili specijalni odstranjivač za krpelje koji može da se kupi u pet-šopovima. Ono što je izuzetno važno jeste da krpelja ne treba mazati uljem, alkoholom, benzinom, niti bilo kakvim sličnim sredstvom – naglasila je ona.

Kako objašnjava, premazivanje parazita može imati više štete nego koristi.

- Prilikom ujeda psa krpelj se ustima zakači za kožu. Njegovi organi za disanje se nalaze u središnjem delu tela. Ukoliko ga namažete, recimo alkoholom, on počinje da se guši i izbacuje parazite direktno u krvotok psa, pri čemu se ubrzava infekcija – objasnila je Vujančevićeva.

Ukoliko procenite da ne možete sami da odstranite krpelja, u što kraćem roku se javite veterinaru.

Foto: Marko Jevtović

Ukoliko ne možete sami da izvadite krpelja potražite pomoć veterinara

Provera posle svake šetnje

Posle svake šetnje neophodno je detaljno proveriti da li je vaš ljubimac pokupio opasnog parazita.

- Krpelji se najčešće zakače za njušku, u predelu očiju, oko ušiju, ispod vrata, prednjih nogu i stomaka gde pas, inače, po prirodi ima manje dlaka - istakla je ona.

U slučaju infekcije koju prouzrokuju krpelji, vaš ljubimac može oboleti od više bolesti. Kod nas se najčešće javljaju lajmska bolest ili borelijoza od koje obolevaju i ljudi. Ukoliko se pas ne leči na vreme adekvatnom terapijom ova bolest može dovesti i do uginuća životinje.

- Zastupljene su još dve bolesti koje prenose krpelji - babezioza, poznata kao krpeljska groznica, i anaplazmoza. I ove bolesti, ukoliko se pas ne leči, mogu dovesti do fatalnog ishoda po vašeg ljubimca – rekla je naša sagovornica.

Ona naglašava da nije svaki krpelj zaražen, ali je neophodno voditi računa o ponašanju psa. Prvi simptomi bolesti mogu se pojaviti pet do sedam dana nakon ugriza krpelja.

Foto: Shutterstock

Prvi simptom krpeljske groznice je povišena temperatura psa

Simptomi bolesti

Ukoliko je vaš pas zaražen lajmskom bolešću preko krpelja dolazi do pojave crvenila ili osipa na mestu ujeda, povišene temperature, malaksalosti, bolova u zglobovima.

- Izrazito povišena temperatura od 39,9, do čak 41 stepen je prvi simptom krpeljske groznice kod psa. Vaš ljubimac je apatičan, odbija hranu i u kasnijem stadijumu bolesti njegova mokraća postaje izrazito tamna, gotovo braon. I kod pojave anaplazmoze dolazi do visoke temperature, na koži vašeg psa vidljive su modrice, a ponekad dolazi i do povraćnja i proliva – objasnila je veterinarka.

Zaštita psa od krpelja je najbolja preventiva. Na tržištu postoji veliki broj preparata u obliku ogrlica, tableta, ampula… Koju vrstu zaštite ćete odabrati zavisi od uzrasta i težine psa, njegovog načina života, odnosno da li živi u kući ili ne, koliko često se kupa, kao i od ukupnog zdravstvenog stanja vašeg ljubimca

Pixabay.com

Svrab i nadražena koža simptomi su da je vaš pas pokupio buve od druge životinje

Buve kod pasa

Buve kod pasa su najdosadniji i najuporniji paraziti koji ne mogu da odole mekom i toplom krznu vašeg ljubimca. Psi buve najčešće dobijaju u igri sa drugim zaraženim psom što se često dešava upravo u parkovima tokom šetnje. Buve kod pasa mogu da izazovu sekundarne bakterijske infekcije i da pokrenu ozbiljne kožne bolesti i reakcije.

Kod ujeda buve, pas može pokazati sledeće simptome:

  • intenzivan svrab i lizanje kože
  • kraste ili crvenilo
  • nadražena koža
  • čirevi na koži
  • alergijski dermatitis kao alergijska reakcija na pljuvačku buve
  • opadanje dlake 
  • nervozno ponašanje

Pored terapije koju prepisuje veterinar, preventiva je najbolja zaštita vašeg psa od buva. Koju vrstu zaštite ćete odabrati zavisi od veličine, težine i načina života psa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)