Kuce

RADNICI PRIHVATILIŠTA U ŠOKU ZBOG SCENE KOJU SU ZATEKLI: Mačka masira slepog psa i pomaže mu da lakše podnese užasne bolove koje trpi (FOTO+VIDEO)

Tam ima retko genetsko oboljenje, izbegava druge kuce i druži se isključivo sa macama.

14.07.2023 12:00

RADNICI PRIHVATILIŠTA  U ŠOKU ZBOG SCENE KOJU SU ZATEKLI: Mačka masira slepog psa i pomaže mu da lakše podnese užasne bolove koje trpi (FOTO+VIDEO)
Instagram-sunshine_animal_refuge_agadir

Ukoliko ste mislili da su iskrena prijateljstva između pasa i mačaka nemoguća, jedna priča pravo iz Maroka će pobiti sve vaše sumnje. Veliko prihvatilište za pse i mačke lutalice nalazi se u Agadiru, Maroku, a samo jedan od pasa koji je tamo završio je i pas Tam. On, nažalost, ima retku genetsku bolest naziva Ehlers-Danlosov sindrom. Kod ove bolesti, koja je moguća i kod pasa, proizvode se vlakna kolagena koja su defektna, a i sam nivo proizvodnje je smanjen. Kolagen je protein koji daje čvrstinu koži i ligamentima i čini ih otpornim na istezanje. To znači da ne samo što je koža kod ovog psa osetljivija na dodir i u teškom stanju, već su i njegove kosti i ligamenti veoma bolni i smanjene pokretljivosti.

Tam ima ovu retku bolest, baš poput njegove sestre, tako da ova dva psa još od kada su nađena, pre 9 godina, pa do danas još nisu udomljena. Zbog bolesti Tam je vremenom oslepeo i njegova čula su značajno smanjena, ali i dalje je vesele naravi i vreme provodi uglavnom sa sestrom i ostalim mačkama. Tačno tako, mačke su njegovi najbolji prijatelji, posebno jedna koja se vremenom izdvojila od čak 200 mačaka koliko trenutno ovo prihvatilište ima.

Elodi je sivo bela mačka koja je u startu stekla naklonost ovog milog psa. 

- Nije lako steći Tamovu naklonost. On je slep, dosta je i ogluveo i u velikim je bolovima, pa je na posebnom oprezu kada su nove životinje oko njega u pitanju. Mačke osećaju tuđu bol i kaže se da one umeju da zaceljuju. Jedna sivo-bela mačka čim je stigla u prihvatilište prišla je Tamu i on ju je prihvatio. Ona kao da je osetila da njega boli koža i celo telo i veoma brzo počela je da ga miluje šapicama. Njene kandže nikada nisu izbačene, tako da ga ne povređuje, a kad god ima priliku masira ga. Često je zatičemo kako spava na njemu ili ga masira iz bilo kog položaja. Njihova veza je neverovatna, čak i spavaju zajedno - objasnili su radnici ovog centra za zbrinjavanje životinja ne krijući da su bili šokirani ovim neobičnim prijateljstvom, piše portal Dodo.

Snimak ljubavi između psa Tama i mačke Elodi je u kartkom roku postao viral i samo na Instagramu dobio blizu 400.000 sviđanja, dok su se komentari ređali.

- Ljubav ove dve životinje je veća nego ljubav pojedinih ljudi.

- Ko kaže da mačka i pas ne mogu da se vole.

- Nisam znao da i psi mogu da obole od ove bolesti, jadan Tam, sreća pa mu ta divna mačka prekraćuje vreme.

- Mi ne zaslužujemo životinje.

- Toliko toga možemo da naučimo od naših krznenih prijatelja.

- Mačka zna da Tama celo telo boli, divan primer ljubavi.

- Ovaj pas pored ove mačke bar nikada neće biti usamljen.

- Suze su mi tekle niz lice dok sam čitala Tamijevu priču.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)