Sex

NJEN BRAK JE ZAPAO U OZBILJNU KRIZU: "Zbog početka menopauze više mi ne padaju na pamet intimni odnosi sa mužem!"

Mnoge žene prolaze kroz slična iskustva.

25.02.2024 20:10

NJEN BRAK JE ZAPAO U OZBILJNU KRIZU: "Zbog početka menopauze više mi ne padaju na pamet intimni odnosi sa mužem!"
shutterstock.com

Tokom perimenopauze i menopauze, žensko telo prolazi kroz brojne hormonalne promene. Ove promene mogu uticati na fizičko i emocionalno zdravlje, uključujući i se*sualnu želju. Nekim ženama se smanjuje libido zbog fizičkih simptoma menopauze kao što su suvoća vagine ili bolni odnosi.

- Otkako su počeli simptomi menopauze, moj se*sualni život je potpuno nestao. Koliko god se trudila, nemam želju da budem intimna sa mužem i mogu da primetim da to počinje da utiče na naš odnos. Imam 41 godinu, a muž 45 i u braku smo već 15 godina. Prvi put sam počela da osećam simptome pre sedam meseci. Tada nisam imala pojma šta mi se dešava, ali sam imala glavobolje, talase vrućine, bolove i suvoću vagine - započinje priču žena koja insistira na anonimnosti, a o kojoj je pisao i San.

shutterstock.com

Već početkom četrdesetih je osetila prve simptome perimenopauze

Zbog svega ovoga ona je vremenom postajala sve manje zainteresovana da ima intimne odnose sa suprugom.

- Svaki put kada sam pokušala da imam se*s, bilo je toliko bolno da smo skoro odmah morali da prestanemo. Koliko god da je razumeo, naš brak ipak pati. Pre smo imali problema da se ne odvajamo jedno od drugog, ali sada smo toliko udaljeni i stalno se svađamo. Sve što želim je da se stvari vrate u normalu. Da li je naš se*sualni život osuđen zauvek na prospast? - upitala je ova žena na internet forumu.

shutterstock.com

Pomisao na intimne odnose joj je odbojna

U njenoj priči bilo je mnogo onih koji su se prepoznali i poželeli da ostave savet kroz komentar.

- Nije neuobičajeno da se*s postane neugodan za žene tokom perimenopauze i menopauze. Suvoća vagine često može učiniti penetraciju neugodnom i bolnom, tako da nije iznenađenje što je vaš libido pogođen. Međutim, mnogi parovi imaju ispunjavajući i redovan se*s tokom i posle menopauze. Moj savet je da odete kod doktora.

- Posetite svog lekara koji vam može pomoći. 

- Uložite više vremena u predigru i eksperimentišite sa lubrikantima, to će učiniti vaše intimne odnose prijatnijim - komentarisale su žene koje su prošle kroz sličnu situaciju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)