Sex

EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA IMAMO INTIMNE ODNOSE ČAK I SA 80 GODINA: Naučnici u novim istraživanjima potvrđuju kako oni utiču na zdravlje, a rezultati su fantastični (FOTO)

Slična istraživanja koju su sproveli univerziteti Koventri i Oksford u Engleskoj utvrdila je da više fizičke bliskosti u starosti podstiče unutrašnje funkcionisanje mozga

01.09.2023 20:00

EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA IMAMO INTIMNE ODNOSE ČAK I SA 80 GODINA: Naučnici u novim istraživanjima potvrđuju kako oni utiču na zdravlje, a rezultati su fantastični (FOTO)
shutterstock.com

Studija na Srednjem zapadu o se*sualnim navikama starijih osoba otkrila je da sve više bujanja u opadajućim godinama može imati pozitivan uticaj na mozak.

- Za odrasle starosti od 75 do 90 godina, češći se*s je bio povezan sa boljim kognitivnim funkcionisanjem - navodi se u izveštaju objavljenom prošlog meseca u Journal of Sek Research, čiji je autor Šenon Šen, istraživač sa Odeljenja za sociologiju i socijalni rad na Hope College u Mičigenu.

- Za odrasle od 62 do 74 godine, bolji se*sualni kvalitet (tj. osećaj fizičkog zadovoljstva i emocionalnog zadovoljstva) bio je povezan sa boljim kognitivnim funkcionisanjem - napisao je Šen i objasnio da je za razliku od starijih, za ljude ove starosne grupe učestalost intimnih odnosa nije bila toliko važna.

Pixabay.com

intimni odnosi u zrelim godinama

Istraživači su takođe primetili da su osećanja fizičkog zadovoljstva povezana sa boljim kognitivnim funkcionisanjem za muškarce, ali ne i za žene. Zajedno sa koautorom Hui Liu, iz Centra za starenje i životni tok i Odeljenja za sociologiju na Univerzitetu Purdue u Indijani, Šen je analizirao kognitivne procene i odgovore ankete 1.683 ispitanika. Za potrebe istrage, se*s je definisan kao „međusobno dobrovoljna aktivnost sa drugom osobom koja uključuje se*sualni kontakt, bez obzira da li je došlo do orgazma ili ne“.

Takođe, „često“ je definisano kao jedan ili više se*sualnih susreta nedeljno. Se*sualnost učesnika nije imala uticaj na njihove kognitivne funkcije; međutim, 1,6 odsto ispitanika se identifikovalo kao gej, lezbejka ili biseksualac.


Studija je navodno jedno od prvih nacionalno reprezentativnih ispitivanja zasnovanih na populaciji o tome kako su se*sualni životi starijih Amerikanaca povezani sa njihovim kasnijim kognitivnim funkcijama. Ranije je studija iz februara 2022. predložila da dobar se*s usporava kognitivni pad kod starijih muških pacijenata koji pate od erektilne disfunkcije. A slična istraživanja koju su sproveli univerziteti Koventri i Oksford u Engleskoj utvrdila je da više intimnih odnosau starosti podstiče unutrašnje funkcionisanje mozga. Šen je, međutim, rekla da njeno istraživanje dodaje novi sloj razumevanja nauci.

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)