Sex

DEVOJKA DOŽIVELA VRHUNAC DOK SE PENJALA I SPUŠTALA PO UŽETU: Mnogim ženama se to dešava u teretani, evo šta je razlog! (FOTO)

Manekenka Džesika Vajt iz SAD-a se šokirala kada je to doživela prvi put, međutim, sada je to postalo gotovo praksa.

29.06.2023 08:20

DEVOJKA DOŽIVELA VRHUNAC DOK SE PENJALA I SPUŠTALA PO UŽETU: Mnogim ženama se to dešava u teretani, evo šta je razlog! (FOTO)
shutterstock.com

Koliko vežbanje može da utiče da hormone i na libido opšte je poznato, međutim, ne i to da mnogo žena u toku vežbanja doživljava vrhunac. Taj fenomen se prvi put spominje u knjizi seksologa Alfreda Kinseja 1953. godine i nazvan je koregazam. Pet odsto žena doživi takvu vrstu orgazma i ćute o tome jer im je neprijatno. Tome u prilog ide studija iz 2012. godine u kojoj je učestvovalo 530 žena, a njih 246 je priznalo da je doživelo vrhunac tokom fizičke aktivnosti, a bile su iskrene jer su odgovarale anonimno preko interneta.

Drugo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Indijana otkrilo je kako je najveća verovatnoća da će žena doživeti orgazam dok vozi bicikl, penje se po užetu, vežba jogu, zateže noge, ili trči. Međutim, to se dokazano najćešće događa kod podizanja nogu. 

shutterstock.com

Najveća verovatnoća je da će žena doživeti orgazam dok vozi bicikl, penje se po užetu, ili trči

Kako tačno dolazi do koregazma? 

- To je zapravo kombinacija aktivacije mišića koji su spojeni s međunožjem i endorfina koji se oslobađa tokom vežbanja. Do orgazma dođe kada telo više ne može da podnese intenzivan užitak prolaska krvi kroz genitalije što podseća na se*sualni čin - kaže stručnjak  za se*s Trejsi Koks. 

Ona dodaje kako je kod žena oslobađanje se*sualne napetosti propraćeno kontrakcijom mišića u vagini, a ako je žena srećna, može doživeti i više orgazama kada se stimulacija nastavi.

Trejsi Koks napominje kako deset odosto žena prizna da je doživelo vrhunac tokom vežbanja. Neke su rekle, iako to nema veze sa vežbanjem, da mogu doživeti vrhunac samo stimulisanje bradavica, a neke ga dožive kada kinu.

Manekenka Džesika Vajt iz SAD-a doživljava vrhunce dok vežba. Kaže da je nešto drugačiji od vrhunca u se*sualnom činu, ali ipak joj ispuni telo nekim lepim osećajem. Prvi put kada je to doživela šokirala se. Kaže kako orgazam tokom vežbanja na nju deluje opuštajuće i da oseća kako se njeno telo maksimalno opušta, piše 24sata.hr.

shutterstock.com

Koregazam je kombinacija aktivacije mišića koji su spojeni s međunožjem i endorfina koji se oslobađa tokom vežbanja

Još neke žene su opisale kako to izgleda kod njih:

- Ukoliko napravim tri serije po 15 ponavljanja pa to produžim na 20 ponavljanja, mogu da doživim vrhunac, a da to niko u teretani ne primeti -

- Kod mene se to obično javlja dok ležim i radim vežbu podizanja i spuštanja nogu. Najbolji orgazam doživim kada približavam stopala prema podu -

- Vrhunac mogu da doživim kada radim trbušnjake. Kada sam to prvi put osetila, šokirala sam se i prestala da vežbam. Počela sam da se smejem, a svi u teretanu su gledali u mene. 

- Ja ponekad vežbam kod kuće, a pri tome koristim i vibrator jer je užitak još veći. Tada radim vežbe podizanja i spuštanja nogu.

- Moram da priznam da tako postižem najbolje orgazme. Ne zanima me previše zašto se to događa, već sam srećna što to proživljavam i uživam u tome.

- To je svakako odlična motivacija za češće ponavljanje vežbi za noge.

- Doživela sam orgazam dok sam se penjala i spuštala po užetu. Bio je to lep osećaj, ali dugo sam bila u šoku jer nisam znala da je to moguće.

Pixabay

Koregazam se često dešava kod podizanja nogu

Dr Džej Dejvidson, autor knjige "Se*s bez straha", kaže da se to obično događa kod žena koje već imaju vrlo jake mišiće karlice

- One mogu ponekad doživeti iznenadni mini orgazam dok rade određene vežbe kod kojih automatski stiskaju mišiće karlice - objasnio je ovaj doktor.

Još jedan stručnjak za intimne odnose potvrdio je tezu da fizičke aktivnosti pomažu pri doživljavanju vrhunca čak i bez penetracije.

- To se možda događa zbog kombinacije ležanja i dizanja karlice dok se u isto vreme stiskaju bedra, a to može stimulirati klitoris - smatra stručnjak za seks Debi Herbenik. 

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)