Čuvajte decu na internetu

ZAŠTITITE SVOJU DECU: Evo kako da budu bezbedna na internetu!

Nije lako zaštititi decu na internetu, ali je vaš posao da uradite sve što možete, a mi vam donosimo nekoliko saveta.

16.12.2021 23:34

ZAŠTITITE SVOJU DECU: Evo kako da budu bezbedna na internetu!
Pixabay.com

Internet je mesto koje može da bude od velike koristi ako se njemu pristupa na pravilan način, međutim deca ne znaju baš najbolje kako da odrede da li je nešto što su videli ili čuli na internetu u redu ili ipak ne, te je na roditeljima da svoju decu zaštite. Portal Srećna republika, donosi vam najbolje načine da svojoj deci pružite zaštitu na internetu. 

Razgovarajte otvoreno

Sa decom nije lako razgovarati o realnim problemima i pretnjama koje svakodnevni život nosi sa sobom. Ipak, koliko god teško bilo da im objasnite da internet nije najbezbednije mesto i da se tu mogu susresti sa problemima, jednostavno je potrebno da im pristupite otvoreno i da ih iskreno pitate o načinu na koji koriste društvene mreže. Pružite im osećaj da mogu da vam veruju i da mogu kod vas da dođu kakav god problem da imaju. Tako ćete moći da budete sigurni da će vam omogućiti da ih zaštitite kada je to potrebno.

Otvorite im oči

Vi imate životno iskustvo koje vaša deca nemaju. Dozvolite im da iz vašeg iskustva uče. Objasnite im da ako postave nešto onlajn to zauvek ostaje onlajn i uvek će ih pratiti, te da uvek dobro promisle o tome što će postaviti i da li vredi da otkriju taj deo sebe na društvenim mrežama. Takođe, naučite ih da razlikuju normalno ponašanje od nenormalnog ponašanja. Maltretiranje na internetu nikako nije okej, te je bitno vaše dete naučite šta je maltretiranje i kako da ga prepozna. Kada zna te stvari, možete mu verovati da će se na internetu ponašati odgovorno i da će od vas tražiti savet kada nalete na problem.

Ne špiunirajte

Naučite dete koje su granice. Pokažite mu šta sme, a šta ne sme. Ono će uvek u svojoj glavi imati sliku da nešto ne bi trebalo da radi i poštovaće tu granicu, a vi nećete morati da špijunirate svoje dete i moći ćete da imate poverenja u njega.

Blokirajte ono što ne treba da vide

Određene internet stranice možete da blokirate i na taj način možete da sprečite decu da pristupe problematičnom sadržaju. Zaštitite svoje dete na pravi način i nećete morati da ga brinete da mu se nešto loše ne desi na internetu.

Komentari (0)