Roditeljstvo

ZAŠTO SE POJEDINE BEBE PLAŠE KUPANJA: Roditelji ovo morate znati, vaša uloga je ključna!

Saveti stručnjaka kako da prevaziđete strahove jer vaše emocije utiču i na dete.

28.03.2024 11:30

ZAŠTO SE POJEDINE BEBE PLAŠE KUPANJA: Roditelji ovo morate znati, vaša uloga je ključna!
shutterstock.com

Bebe su devet meseci provele u plodovoj vodi, pa većina novorođenčadi obožava kupanje jer ih to podseća na boravak u maminom stomaku.

Međutim, pojedine bebe reaguju plačem kada se spuste u vodu u kadici za kupanje, pa roditelji imaju ozbiljne probleme da ih okupaju. Nisu neobične i situacije da beba uživa u kupanju a potom odjednom odbija da se stavi u kadicu i pokazuje strah od vode.

Profimedia

Briga o bebi može biti zahtevna za roditelje

 

Veština koja se uči

Kako objašnjavaju stručnjaci sa sajta "Halo beba" kad beba plače prilikom kupanja u pitanju je uznemirenost zbog neprijatnog iskustava. 

- Kupanje novorođenčeta je veština koju roditelji uče u prvih par nedelja po rođenju bebe. U tom periodu pojačani su strahovi roditelja, te neretko jako uznemireni i preplašeni roditelji kupaju bebu. Plaše se da je ne povrede ili  ispuste, a beba oseća nesigurnosti i strahove roditelja, tenzije koje se prave prilikom kupanja, pa počinje da plače, što dodatno uznemirava roditelje i brzo se napravi „začarani krug“. Sledećeg dana u vreme kupanja, roditelji se „preznojavaju“ na samu pomisao da moraju ponovo da prolaze kroz to. A beba dodir sa vodom povezuje sa negativnom senzacijom i počeće da plače ponovo! Plakanje se dodatno pojača ukoliko se beba kupa gladna ili kad ima jake grčeve - objasnili su stručnjaci.

Da bi se izbeglo ovo neprijatno iskustvo kako za bebu tako i za roditelje preporuka je da se roditelji još pre rođenja beba uključe u rad proverenih i stručnih Škola za roditeljstvo (najbolje u domovima zdravlja) gde će ih stručnjaci obučiti za pravilno držanje i najlakše kupanje.

shutterstock.com

Ako je beba nervozna ili ima grčeve bolje je preskočiti kupanje tog dana

 

Prvih dana nakon izlaska iz porodilišta patronažna sestra obilazi porodilje i izuzetno je važno da tata i mama pažljivo prate njena upustva, kao i da u njenom prisustvu okupaju dete kako bi se oslobodili strahova.

Da biste izbegli da vam dete plače ili ne daj bože vrišti tokom kupanja, savet je da tata i mama najpre urade dobru pripremu koja podrazumeva sledeće:

  • proverite da li je beba gladna
  • nemojte dete kupati odmah nakon hranjenja, već sačekajte makar pola sata
  • optimalna temperatura vode je oko 37 stepeni
  • proverite termometrom temperaturu vode, a ne laktom ili prstima
  • ako je beba uzmemirena grčevima ili plačljiva možete preskočiti kupanje tog dana

Prilikom samog kupanja najbolje je da učestvuju oba roditelja kako bi jedno drugom pomagali. Obraćajte se bebi nežnim glasom, pričajte joj jer novorođenčad reaguju na majčin glas. Budite opušteni, strpljivi, slušajte potrebe svog deteta i neka kupanje bude uživanje i za vas i za bebu, piše sajt "Halo beba". 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)