Roditeljstvo

KAKO OBUZDATI IZLIV BESA KOD DETETA: Smirite mališana u sedam koraka i izbegnite neprijatne situacije! (FOTO)

Ovo se najčešće dešava između prve i četvrte godine zato što deca još uvek nisu ovladavala veštinom kontrolisanja emocija.

12.03.2024 12:00

KAKO OBUZDATI IZLIV BESA KOD DETETA: Smirite mališana u sedam koraka i izbegnite neprijatne situacije! (FOTO)
Shutterstock

Dečiji tantrum je emocionalni izliv besa ili frustracije koji se javlja kod mališana obično između prve i četvrte godine života. Ovi izlivi mogu biti veoma intenzivni i često su praćeni plakanjem, vrištanjem, bacanjem predmeta i teatralnim ponašanjem.

Za roditelje je posebno neprijatno kad mališan ovakvu scenu napravi na javnom mestu, najčešće u prodavnici, jer nije dobio ono što želi. Suočavanje sa dečijim tantrumom može biti izazov za roditelje, ali postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste pomogli detetu da se smiri. 

shutterstock.com

Napadi besa kod mališana su česti

Zašto deca imaju tantrume?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih deca mogu imati tantrume. Jedan od njih je nedostatak veština izražavanja emocija i frustracija. Uz to, deca u ovom uzrastu još uvek nisu u potpunosti razvila kontrolu emocija i impulsa, što može dovesti do izliva besa. Takođe, promene u rutini, umor, glad ili preopterećenost mogu doprineti pojavi tantruma kod dece. 

Psiholog Alisa Presman predlaže sedam koraka koje roditelji mogu primeniti u ovakvim situacijama.

1. Dišite

Prvi korak je da duboko udahnete kroz nos i izdahnete. Ovo može pomoći i roditelju i detetu da se smire i fokusiraju na trenutak.

2. Prihvatite

Važno je prepoznati sopstvene emocije i razmisliti o uzrocima frustracije kod deteta. Identifikovanje sopstvenih emocija može pomoći roditelju da se fokusira na pružanje podrške detetu.

3. Opustite se

Umesto razmišljanja o prošlosti ili budućnosti, važno je da se opustite i fokusirate na sadašnji trenutak kako biste podržali dete.

pexels.com

Smirite dete na pravi način

4. Procenite

Nakon što se opustite, procenite svoje duševno stanje i stanje deteta. Važno je prepoznati emocije i potrebe mališana.

5. Posmatrajte

Posmatranje reakcija vašeg tela i tela vašeg deteta može pomoći roditelju da razume kako se dete oseća i kako da reaguje.

6. Povežite se

Priznavanje osećanja deteta je ključno. Važno je pokazati detetu da ga vidite i da vam je stalo do njegovih emocija.

7. Umešajte se

Kada uspostavite mirno stanje uma, možete odlučiti kako da reagujete. Važno je postaviti granice i pomoći detetu da se smiri, ali i postaviti jasne granice ponašanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)