Roditeljstvo

JAVNOST ŠOKIRANA ODLUKOM MLADE MAME: Razapeta je na drušutvenim mrežama, osude se samo nižu i svi se pitaju zašto je rađala dete!? (FOTO)

Nazivaju je sebičnom i lošom samo zato što ne želi da se ukopi u stereotipe o majčinstvu.

24.06.2023 17:00

JAVNOST ŠOKIRANA ODLUKOM MLADE MAME: Razapeta je na drušutvenim mrežama, osude se samo nižu i svi se pitaju zašto je rađala dete!? (FOTO)
Shutterstock

Čarli Bond majka jednogodišnjeg dečaka naišla je na žestoku osudu svoje porodice, šire familije kao i pratilaca na društvenim mrežama. Nazivaju je sebičnom, nedostojnom da bude majka samo zato što se usudila da na odmor ode bez deteta

pexels.com

Majka tvrdi da obožava svog sina ali želi malo vremena samo za sebe

Žestoke osude

Kako je ispričala ova mlada mama rođenje sina donelo joj je veliku radost ali je dete iz korena promenilo njen život.

- Da se razumemo, obožavam svog sina i kao i svaka majka učinila bih sve za njega. Briga o detetu je toliko iscrpljujuća da sam u jednom trenutku uhvatila sebe kako maštam i prisećam se koliko mi je život bilo jednostavniji i lakši bez deteta. Praznici su postali noćna mora, a putovanje sa detetom ni nalik na odmor- iskrena je bila ova mama.

I dok je njena porodica očekivala da se u potpunosti posveti odgajanju deteta Čarli je maštala o opuštenom putovanju sa prijateljicama bez sina.

- Postala sam nervozna, osećala sam teskobu i krivicu što sam želela da putujem bez sina, što želim i treba mi odmor od svakodnevih obaveza. S druge strane, brunula sam šta bi sve moglo da pođe po zlu dok ja nisam kod kuće uz dete - dodala je Čarli. 

Posle dosta razmišljanja ona je prelomila i otišla sa prijateljicama na produženi vikend na Tenerife dok je sin ostao kod kuće.

- Moja mama, tata, neki od mojih prijatelja i poznanika bili su šokirani kad sam im rekla da idem na vikend bez deteta. Govorili su da je on suviše mali da bih ga ostavila samog sa ocem i bakom, bili su šokirani što ne želim na porodični odmor, a neki su me i otvoreno osuđivali. Imala sam osećaj da je moje uživanje bilo sebično, da sam loša mama jer sam se zabavljala idejom da malo pauziram majčinstvo - priznala je ona. 

Bez obzira na pritisak okoline ipak je otputovala bez deteta.
- Po povratku sa vikenda sa Tenerifa vratila sam se kući preporođena. Odlučila sam da neću dopustiti da mi drugi govore kako ću provoditi vreme da li sa sinom ili bez njega. Odlučila sam da sledeći odmor rezervišem bez deteta - dodala je Čarli.  

Ovaj njen potez naišao je na žestoke osude okoline. Nazivaju je sebičnom i lošom majkom samo zato što ne želi da se ukopi u stereotipe o majčinstvu, a žestoke kritike na njen račun stižu i sa društvenih mreža.

- Kako te nije sramota da ostaviš dete kod kuće da bi se ti provodila -

- Biti mama znači da se žrtvuješ za svoje dete, sramota je šta si uradila -

- Zašto su rađala dete ako ne želiš da mu se posvetiš? Zar je provod važniji od tvog sina - bili su samo neki od oštrih komentara na mrežama na njen račun. 

Pixabay.com

Žestoke osude na račun majke zato što je otišla na produženi vikend bez deteta

Šta kaže psiholog?

Međutim, klinički psiholog dr Šarlot Rasel smatra da je svaka porodica drugačija i da svaka mama treba sama da odluči šta je najbolje za nju i njeno dete.

- Porodično letovanje najčešće nije odmor za mamu. Ona mora da bude fokusirana na potrebe deteta, a da u potpunosti zanemari sebe. Ali, majčinstvo ne mora nužno da znači i odricanje. Putovati bez dece znači u potpunosti se usresrediti na sopstvene potrebe i aktivnosti koje želimo. To što neka majka odluči da ode na odmor bez deteta ne znači da je ona loša majka, naprotiv takva vrsta predaha daće joj elana da se još više fokusira na decu kad se vrati kući - rekla je Rasel.

Prema njenim rečima, svako ima svoje potrebe i ne treba unapred osuđivati bilo čiju odluku samo zato što mi mislimo drugačije.

- Svi smo različiti. Ovoj mami je putovanje bio način da napuni baterije, neka druga mama bi radije ostala kod kuće sa svojim detetom nego išla bilo gde bez njega. Potpuno je u redu zadržati deo vremena za sebe bez obzira da li je u pitanju čas joge ili izlazak sa prijateljicama, to ne znači da ste loša mama. Važno da imate dovoljno kvalitetnog vremena za svoje dete, da mu budete posvećini kad to treba. To što želite da imate vreme samo za sebe bez deteta, da radite nešto što volite i što vas ispunjava nikako nije za osudu, napriotiv svaka mama bi trebalo tako da radi - poručila je Rasel.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)