Roditeljstvo

PITALI SU MAMU DA LI JE BILA SREĆNIJA PRE ILI NAKON DOBIJANJA DECE: Zbog njenog odgovora danima se ne stišava bura, da li je ovo moguće?!

Krajnje iskrena ispovest raspalila je burnu raspravu na mrežama, a najinteresantnije je što ova žena ima dete od 10 godina i očekuje drugo u septembru.

09.06.2023 11:30

PITALI SU MAMU DA LI JE BILA SREĆNIJA PRE ILI NAKON DOBIJANJA DECE: Zbog njenog odgovora danima se ne stišava bura, da li je ovo moguće?!
Shutterstock

Na društvenim mrežama vode se polemike na brojne teme. Ali, iskrena ispovest jedne mame podigla je neviđenu buru i izazvala veliku raspravu. Ona je, naime, rekla da ima sina od 10 godina i da u septembru treba da se porodi sa drugim detetom.

Kako je rekla, ona voli to što je mama, ali da je znala šta je čeka kad postane roditelj dobro bi razmislila pre nego što bi rodila dete.

Foto: Shutterstock

Ona tvrdi da je dobra mama, ali da joj je izuzetno teško palo da bude roditelj i da se bori s dečijim problemima

"Bila sam srećnija ranije"

Kako je ispričala ta mama, ona ima divnog partnera i porodicu koja joj je velika podrška u roditeljstvu.

- Da me ne shvatite pogrešno, imam sina od 10 godina i u septembru treba da rodim drugo dete, ali i dalje smatram da sam bila mnogo srećnija dok nisam ima decu. Da li imam užasan stav? – napisala je ona.

Oduvek je želela da bude mama i to se nikad nije dovodilo u pitanje, ali priznaje da nije imala pojma da je toliko teško biti roditelj.

- Ne znam, možda bih odustala od dece da sam znala šta me čeka. Možda bih pronašla muškarca koji takođe ne želi decu. Moram da naglasim da nisam depresivna, niti pod stresom, ali jednostavno osećam da sam bila mnogo srećnija dok nisam imala decu. Ako hoćemo da budemo iskreni, tako se verovatno oseća velika većina roditelja. Obožavam svog sina, dobra sam majka, samo možda ne bih ni bila mama da sam znala koliko to traži odricanja – priznala je ona.

Ranije je, kako je dodala, brinula samo za sebe, te da joj sada nedostaje spokoj koji je nekad imala.

- Tek sad vidim koliko sam imala lep život bez dece, koliko sam bila spokojna i smirenija dok sam mislila samo na sebe. Odgajati drugo ljudsko biće i biti odgovoran za njegovo fizičko i mentalno zdravlje je ogromna odgovornost – zaključila je ona.

Foto: Shutterstock

Biti mama zahteva odricanje, traži odgovrnost i mnoga odricanja  

Različiti komentari

Usledila je burna rasprava na društvenim mrežama. Jedni su je podržavali i priznali da roditeljstvo nije lako, dok su joj drugi poručili da nije ni trebalo da rađa decu s takvim stavom.

- Prvih pet godina detetovog života je užasan i težak posao, posle postaje zabavno. Proći će i to verujte, čak i pre nego što shvatite - 

- Slažem se sa vašim stavom. Roditeljstvo je teško, nemate vremena, imate manje novca, manje slobode, društvenih aktivnosti. Biće bolje kad deca malo porastu, vratićete svoj život - 

- Zavolela sam svoje dete od prvog trenutka kad sam ga ugledala, ali taj osećaj odgovornosti za njegov život i briga, konstantna briga, nešto je što ne prolazi. Biće lakše kad malo porastu - 

- Imam troje dece koji su danas u tridesetim godinama, ali odgovornost za njih i briga nikad ne prolaze. Do kraja života ću se nositi sa tim, ali to znači biti roditelj - 

- Meni se čini da vi ne možete da prihvatite da više niste centar sveta, već da postoji nešto važnije od vas, a to je vaše dete. Što pre to prihvatite to bolje za vas -

- Sve je u redu to što ste napisali, ali o tome je trebalo da razmišljate pre nego što ste zatrudneli i odlučili da rodite dete. Sad više nema nazad - 

- Ne mogu da razumem ovu količinu sebičnosti. Zašto ste rađali dete ako niste sposobni da budete majka? – bili su samo neki od komentara na njeno priznanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)