Roditeljstvo

ANA SE PRESELILA U AMERIKU I OSTALA FRAPIRANA NAČINOM NA KOJI SE TAMO VASPITAVAJU DECA! Nikada nisam očekivala takve razlike, jedno mi je najteže da prihvatim! (VIDEO)

Jedna Špankinja po imenu Ana Girdelslive iznela je interesantna zapažanja koja se tiču razlika u podizanju mališana između njene domovine i Sjedinjenih Američkih Država.

05.05.2023 16:01

ANA SE PRESELILA U AMERIKU I OSTALA FRAPIRANA NAČINOM NA KOJI SE TAMO VASPITAVAJU DECA! Nikada nisam očekivala takve razlike, jedno mi je najteže da prihvatim! (VIDEO)
Printscreen/TikTok/_anagildersleeve

Ana Girdelslive je mama dvoje dece i poreklom je iz Španije. Ona je pre 10 godina napustila domovinu i uputila se u Ameriku tražeći bolji život. Danas živi u Kanzasu sa porodicom, a pre izvesnog vremena je postala poznata na TikToku zbog objašnjenja koje je dala na temu roditeljstva, a koja se tiče razlika u vaspitanju dece u njenoj rodnoj Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

pexels.com

Roditelji različito odgajaju decu u svim zemljama

U videu koji je sakupio više od 2,2 miliona pregleda Girdelslivova objašnjava zbog čega je roditeljstvo u Americi dosadnije nego u Španiji. 

- Neko mi je rekao da sam depresivna, ali jednostavno sam bila u pogrešnoj zemlji - započela je ona, pa dodala kako se Amerikanci pridržavaju nekoliko strogih roditeljskih normi, uključujući vreme za spavanje, vreme za društvene aktivnosti i odlazak na igrališta, što je predstavljalo prvu veliku razliku u odnosu na Španiju gde je sve mnogo fleksibilnije.

Otkrila je i da Amerikanci nisu posvećeni roditelji kada je u pitanju zabava sa decom, kao i da to uglavnom odlažu za vikend, dok su ostalim danima prilično zauzeti. 

- Od ponedeljka do petka većina Amerikanaca se ne druži s drugim ljudima. Oni idu pravo kući posle posla ili posle aktivnosti deteta. Provode dosta vremena u kući - otkrila je Ana.

Razočrana tom činjenicom ona je istakla da Španci veći deo vremena provode napolju i kada deca završe sa školom roditelji se druže na igralištima. To je toliko uobičajeno, kako je navela, da pored igrališta postoje kafići barovi kako bi roditelji mogli da uživaju u kafi ili drugim napicima. 

Ono što ju je posebno frapiralo jeste da roditelji u Americi zakazuju druženja i igranja sa drugom decom i roditeljima nedeljama, a ponekad i mesecima unapred. U Španiji je, pak, situacija drugačija. Dovoljno je poslati SMS i već je neko od roditelja za 20 minuta na igralištu. 

Posebno je napomenula da je velika razlika kod roditelja Španaca i Amerikanaca posvećenost tome kada će deca otići na spavanje - u Americi je to veoma rano, oko 19. časova, jer tada roditelji prestaju da rade, a za zabavu nema mesta. Još jedna važna razlika koju je Ana istkla jeste da se žene u Americi menjaju nakon što postanu mame jer gube društveni život, dok Špankinje i dalje izlaze sa svojim drugaricama i druže se kao nekada.

Pojedinci su objašnjenje za te razlike našli u tome da se u Americi duže putuje od kuće do posla, da nedostju igrališta, što otežava druženja, ali i da je to uslovljeno kulturološkim razlikama. Naime, pre svega, Amerikanci su radoholici i samim tim im se razlikuje i stil života. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)