Roditeljstvo

KORISTILA SAM NEPOPULARNE METODE, ALI SAM PODIGLA TRI USPEŠNA DETETA U OZBILJNIM BIZNISIMA: Iskustvo ove terapeutkinje će vas naterati da se dobro zamislite

Stručnjak za roditeljstvo Ester Vojcicki istakla je da je davanje deci prostora da budu samostalna od ključne važnosti za njihov kasniji život.

05.11.2022 17:30

KORISTILA SAM NEPOPULARNE METODE, ALI SAM PODIGLA TRI USPEŠNA DETETA U OZBILJNIM BIZNISIMA: Iskustvo ove terapeutkinje će vas naterati da se dobro zamislite
pexels.com

Mnogi roditelji sebe vide kao zaštitnike svoje dece i osobe koje sve mogu da obavljaju umesto njih, pa ih često odgajaju u tom duhu ne dajući im slobodu da se sami suočavaju s izazovima. Jasno je da dokle god su mališani nemoćni da se sami izbore i da odlučuju oni "zahtevaju" da roditelji budu uz njih u svakom trenutku, međutim, stručnjak za roditeljstvo Ester Vojcicki za CNBC.com preporučuje da mame i tate ne čine uporno za svoju decu sve ono što u životu oni mogu da urade sami za sebe. Podižući tri ćerke, Suzan, Dženet i En, Ester je rekla da joj je u roditeljstvu pomogao upravo taj stav, te da su njena deca postala uspešna u različitim profesijama u kojima inače pretežno dominiraju muškarci.

Kao mlada majka Ester se pridržavala nekih jednostavih pravila za odgajanje dece koja su možda u današnjem modernom svetu ne tako popularna, ali su u njenom slučaju dala rezultate.

Nemojte mnogo "štedeti" decu

Ako prepustite deci da mnoge stvari rade sami, baš poput vas, to će ona biti samostalnija. Vodite se metodom "ja radim, ti radiš". To se odnosi na najjednostavnije stvari. Prepustite im da sami podese alarm za buđenje, da sami odaberu odeću koju će obući ili pripreme ranac, kao i da osmisle planove i aktivnosti za vikend ili posle škole. Mogu vam pomoći u nekim jednostavnim poslovima poput pripreme doručka. Njihov zadatak može biti mešanje testa za palačinke ili postavljanje stola, međutim, sigurno je da će biti samostalnija i da će imati satisfakciju. Stručnjakinja objašnjava da je uključivala svoju decu i u druge važne poslove, poput pranja suđa. Ona je stavljala stolicu pored sudopere kako bi i deca ravnopravno učestvovala u toj akivnosti.

Foto: Shuttestock

Roditelji ne treba da budu previše zaštitnički nastrojeni prema deci u smislu da im brane da obavljaju svoje zadatke sami 

Ne budite perfekcionisti

Svaki roditelj voli disciplinu i da krevet deteta bude svako jutro nakon buđenja namešten. Međutim, kada to deca čine, može delovati kao da zapravo nisu ništa radila, ali treba im dati priliku da pokušavaju više puta, čak i da to izgleda nesavršeno. Vojcickova smatra da majstorstvo znači raditi nešto onoliko puta koliko je potrebno da se uradi kako treba. Isti takav pristup imala je i prema svojim učenicima. Bili su demotivisani kad god su pali ispit ili dobili lošu ocenu, međutim, ona im je uvek davala priliku da revidiraju svoj rad i krenu ispočetka. Bilo je teže, ali su naučili lekciju. 

Treba verovati deci 

Primena ovih metoda ne znači da roditelj pušta svoje dete na ulicu ako je ona nebezbedna ili da radi nešto što ne razume ili nije sposobno. Stvar je u tome da deci treba pokazati kako da se nose sa onim što im život nametne. Najbolja lekcija koja se iz toga nauči jeste da možete kontrolisati kako da reagujete na stvari. Važno je dati deci prostor da sama odlučuju jer se tako osećaju angažovanije, imaju veće samopouzdanje i ne postoji prepreka do cilja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)