Ispovesti

U SKLADNOM BRAKU SU ŽIVELI 46 GODINA, a onda mu je njegova dementna supruga sve priznala! Skamenio se od šoka kada je to čuo!

Pored teške bolesti supruge, koju je ceo život obožavao, ovaj čovek je saznao tešku i poražavajuću istinu s kojom ne zna kako da se nosi.

16.03.2023 12:01

U SKLADNOM BRAKU SU ŽIVELI 46 GODINA, a onda mu je njegova dementna supruga sve priznala! Skamenio se od šoka kada je to čuo!
shutterstock.com

Demencija, koja najčešće pogađa starije ljude, obuhvata širok dijapazon moždanih oboljenja koja uzrokuju dugoročne nemogućnosti razmišljanja, pamćenja, učenja, svakodnevnog komuniciranja i funkcionisanja u društvu.

Jedan Britanac (73) doživeo je potpuni šok kad mu je dementna supruga (69) u takvom stanju, posle čak 46 godina braka i zajedničkog života, priznala da je sve to vreme volela drugog muškarca. 

Kako je on verovao, imao je skladan brak, a sada sve kao da se srušilo, pa je zatražio savet od psihoterapeutkinje jer ne zna kako da se nosi sa bolešću svoje supruge, posebno nakon njenog priznanja, piše San.

Pixabay

Njeno priznanje teško mu je palo jer je verovao da imaju lep i skladan brak već 46 godina

Sve mi je priznala

Kako je ispričao Britanac, nakon što su njegovoj supruzi dijagnostikovali tešku bolest bio je očajan gledajući ženu koju ceo život obožava kako ne prepoznaje ni njega, ni njihovu ćerku. Njeno priznanje da je volela drugog dodatno ga je povredilo, iako priznaje da je u dubini duše slutio da njihov brak nije toliko idealan kao što je on verovao.

- Upoznali smo se u vreme kad je ona raskinula vezu sa mladićem koji se nije dopadao njenoj porodici, pa ga je ostavila na insistiranje roditelja. Potom je upoznala mene, zaljubili smo se i venčali - počeo je svoju bolnu ispovest Britanac.

Već u prvim godinama braka od prijatelja je saznao da je njegova supruga viđena sa drugim muškarcem.

- Sumnjao sam da je to njena prethodna, velika ljubav, ali je ona negirala da ima bilo šta s tim muškarcem i da je srećna sa mnom. Bilo je to pre više od 45 godina, ali crv sumnje je uvek postojao i nikad nisam zaboravio šta mi je tada rekao moj prijatelj - dodao je on. 

Četiri i po decenije kasnije, dementna baka je u jednom trenutku sve priznala suprugu.

- Priznala mi je da je u njenom životu postojao još jedan muškarac koga je zaista volela i koji je, prema njenim rečima, bio najbolji. Bio sam šokiran i odmah sam se setio reči mog prijatelja od pre 45 godina i skamenio sam se - iskren je bio on.

Shutterstock

Demencija je teška bolest koja pogađa ne samo pacijenta, već i njegovu porodicu

Savet terapeutkinje

Kada je pokušao da sazna nešto više od svoje supruge ona je, usled bolesti, zaboravila šta mu je uopšte rekla. 

- Znam da je bolesna i da ne zna šta govori, ali njene reči mi ne daju mira. Mučim sebe raznim sumnjama, razmišljam da li je možda imala aferu sa tim čovekom. Pokušao sam da saznam nešto više od nje, ali ona priča bez ikakvog smisla. Povređen sam, sve više verujem da je ceo moj život i brak bio jedna velika laž - iskren je bio Britanac.

Psihoterapeutkinja je razumela njegovu uzmenirenost, ali mu je skrenula pažnju da je njegova supruga bolesna i da ni sama ne zna šta govori.

- Vaša supruga ima uznapredovalu demenciju, možda i sama ima zbunjujuća sećanja. Znam da vam je teško, posebno posle toliko godina braka. Umesto da mučite sami sebe, razmišljajte o srećnim godinama i činjenici da je vaša žena ipak odabrala vas. Vaše uspomene, sve lepo što ste zajedno preživeli u braku je mnogo vrednije od nekakvih glasina od pre četiri i po decenije - posavetovala ga je terapeutkinja.

shutterstock.com

Briga o dementnoj osobi zahteva posebnu pažđnju i savet stručnjaka

Simptomi demencije

Demencija je bolest koja prolazi kroz nekoliko faza, a na osnovu svakodnevnog funkcionisanja pacijenti se dele u tri grupe: 

  • blaga demencija - obolela osoba može da živi samostalno uz sposobnost rezonovanja
  • umerena demencija - odnosi se na pacijente koji nisu sposobni da sami brinu o sebi, brkaju im se sećanja, često ne prepoznaju najbliže članove porodice, a opet povremeno imaju faze potpune lucidnosti 
  • teška demencija - pacijent nije u stanju da vodi samostalan život i neophodna mu je stalna nega

Briga o dementnoj osobi zahteva posebnu pažnju, komunikaciju i lečenje, a neophodno je savetovanje od strane stručnjaka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)