Brak i veze

SVEKRVA MI JE REKLA DA PRESTANEM DA PEREM VEŠ SVOJOJ PORODICI: Majka četvoro dece na UDARU - ali neće da bude služavka!

Usledile su burne reakcije na njen post na mrežama.

18.08.2024 12:05

SVEKRVA MI JE REKLA DA PRESTANEM DA PEREM VEŠ SVOJOJ PORODICI: Majka četvoro dece na UDARU - ali neće da bude služavka!
Printscreen/TikTok/sheisapaigeturner, Shutterstock

Pejdž Tarner je operativni menadžer iz Masačusetsa, a njena izjava izazvala veliku pažnju na TikToku. naime, ona je otkrila da odbija da pere veš mužu i svojoj deci, a ima ih četvoro, neće da sprema večeru, niti da zakazuje lekarske preglede i ističe da su kućni poslovi neravnopravno pali samo na ženu. 

- Postoje očekivanja da ako sam udata moram da perem veš suprugu iako oboje radimo puno radno vreme i imamo četvoro dece. To može biti šest, sedam, osam kilograma veša nedeljno - otkriva ona za Today.

Tarner priznaje da je nije poslušala savet svoje svekrve koja joj je rekla da ne pere veš svom suprugu, jer će tako vremenom početi da ga mrzi.

- Priznajem, nisam je poslušala i sad se kajem zbog toga. U početku sam radila sve ono što se od mene kao žene očekivalo da radim u kući dok nisam shvatila da se ponašam kao služavka mužu i deci - rekla je Pejdž.  

@sheisapaigeturner When I first got engaged, my mother-in-law told me that I should not do my husband‘s laundry because I would learn to hate him. I didn’t take her advice, but I wish I had. When we take on domestic labor as an act of kindness towards our partners often times it set an expectation that that labor is ours. It is important that we do not take on all this domestic labor early marriage, because it set an expectation that we will continue to do so. ##domesticlabor##thementalload##thementalloadofmotherhood##divisionoflabor##marriagehumor##millennialmoms##millennialmarriage ♬ original sound - Paige

Balans u braku

Iako nije poslušala savet svekrve ona je otkrila da su odgovornosti žena i muškaraca neuravnoteženi kad su u pitanju kućni poslovi i da sve pada na leđa žene. Podaci Pew Research Centra potvrđuju njen stav, pokazujući da žene u vezama obavljaju veći deo kućnih poslova, dok muškarci provode više vremena na poslu i baveći se svojim hobijem čak i kada zarađuju jednako. 

Pošto je ova mama četvoro dece svoj stav jasno iznela na društvenim mrežama, reakcije ljudi su bile različite. Jedni su je podržali, a drugi napali smatrajući da je njena obaveza kao žene i majke da vodi računa o svojoj porodici što podrazumeva i pranje veša, kuvanje, čišćenje, peglanje...

- Moja ljubaznost se pretvorila u stalni posao. Njegov nije.

- Ja perem veš, moj muž ga slaže. Nekada sam ja slagala stvari, a onda sam to njemu prepustila. 

- Učinite jednom oni postaju zahvalni, učinite dva puta to očekuju od vas.

@sheisapaigeturner There is nothing more disrespectful than telling your partner, something that you don’t actually intend on following through on. Often times these men have children at home, and their partner bears the brunt of the responsibility of caretaking for those kids, and these men don’t often know their partner, the same time for recreation and hobbies, because they don’t want to have to take care of the kids for an undisclosed amount of time #millennialmom #golfhusband #golfhumor #marriagehumor #millennialdad #golfdad #domesticlabor #primaryparent ♬ original sound - Paige

- Zajedno peremo veš, naš i naše dece. Kućni poslovi su zajednička odgovornost.

- Nema smisla da se venčavaš sa takvim stavom - bili su neki od komentara.

U drugom videu žena se osvrnula na druge kućne poslove rekavši kako ona nije služavka svom suprugu i deci, već ravnopravni partner i majka. Ona je otkrila da njen suprug sada ima jasno definisane poslove - da iznosi smeće iz kuće i prazni veš mašinu.

- Postoji razlika između toga da uradite nešto iz ljubaznosti i ono što se očekuje. Možda su njihovi poslovi fizički zahtevniji, ali travnjak se ne množi brojem dece koju imate kao prljav veš. Travnjak je travnjak za razliku od veša i posuđa - kaže ona.

Mišljenje stručnjaka

Erika Stapert, vodeći psiholog u Manhattan Psychology Group, složila se sa stavom Tarnerove da obavljanje kućnih poslova može postati očekivanje, umesto znaka ljubaznosti. Ona ističe da je važno da oba partnera osećaju da doprinose domaćinstvu na značajan način.

Ona dodaje da ne postoje dva ista odnosa i bračna para ali da treba razgovarati sa partnerom za sve što ne smatramo da je u redu. Na kraju kako navodi, svaki brak drugačije funkcioniše ali su komunikacija i ravnoteža u obavljanju poslova u kući neophodni da brak bude skladan i da se izbegnu nezadovoljstva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)