Brak i veze

DA LI VOLITE DOMINANTNOG PARTNERA? Istraživanja otkrivaju koja se naša osobina i potreba iza toga zapravo kriju!

Ljubavne veze su komplikovanije nego što mislimo, barem ako je suditi po mišljenjima stručnjaka.

25.05.2024 17:45

DA LI VOLITE DOMINANTNOG PARTNERA? Istraživanja otkrivaju koja se naša osobina i potreba iza toga zapravo kriju!
shutterstock.com

Dominantni partner je oduvek predstavljao "veliki zalogaj" za onog drugog i po nečemu je bio posebno interesantan i privlačan, posebno ženama. Opšte je poznato da većina njih pada na "loše momke" ali isto takvo uverenje važi i za muškarce koji ne vole posebno "dobre" i romantične žene.

Dominantnost se odražava na razne načine, kako piše Psihology today, ali stručnjaci je definišu kao osobinu koja uključuje autoritativnost i kontrolu kao i preuzimanje vodeće uloge. Sa druge strane, te osobine prema stručnjacima nisu odlika brižnih i romantičnih partnera. Kontradiktornost je u tome što takvi partneri često nisu osećajni i egocentrični su, što naravno niko ne želi kada su romantične veze u pitanju. 

Ipak, savršeni "paket" bi bio da takvi partneri koji imaju liderske sposobnosti, pokazuju spremnost da budu i velikodušni i od pomoći. Ako pitate žene, priznaće vam da žele partnera koji je konkurentan prema drugima, a da se prema njima lepo ponaša.

shutterstock.com

Želja za muškom inicijativom često ne dolazi samo iz rodne razlike već iz nekih osobina koje posedujemo

Žene prema mišljenju psihologa preferiraju dominantne muškarce kada su na najplodnijoj tački svog menstrualnog ciklusa, dok većina muškaraca ne traži žene na sličan način, navodi taj portal.

Novo istraživanje koje se bavi ovom temom isključuje rodne razlike i objašnjava naše individualne osobine ličnosti koje doprinose tome.

Ako je fin i pasivan partner "dosadan" onda će ljudi koji nisu skloni dosadi tražiti dominantnijeg partnera. Tu spada potraga za raznovrsnim, novim, složenim i intenzivnim senzacijama. Istraživači su takođe razmatrali kako anksioznost posebno kod žena utiče na ove preferencije. Rezultati su pokazali na anketiranim učesnicima da su oba pola tražila senzacije posebno kada su preferirale dominantnog partnera. Podložnost dosadi i impulsivnom ponašanju bili su u vezi sa sklonošću ka dominantnijim partnerima, dok traženje uzbuđenja nije. To znači da je onima kojima je dosadno ili se impulsivno ponašaju, poželjnije da imaju dominantnog partnera.

shutterstock.com

U muškoj dominaciji mnoge žene vide zaštitu, posebno ako su sklone anmksioznosti

Žene koje su imale veće nivoe anksioznosti su opet sa druge strane tražile dominantnijeg partnera zbog zaštite, a ne jer su oni se*si ili uzbudljivi.

Iako postoje stereotipi da žene traže loše momke, stvarna slika, kako navode istraživači je komplikovanija. Muškarci svakako mogu da traže "loše devojke" ako imaju problematično ponašanje i dosađuju se baš kao što je nekim ženama lakše da traže slične partnere ako su one te koje se dosađuju. Druge mogu tražiti dominantnog partnera zbog anksioznosti, odnosno želje za zaštitom, iako druge anksiozne žene vole suprotno, tražeći manje dominantne partnere koji će im omogućiti da stiču nova iskustva i istražuju.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)