Brak i veze

NIŠTA VIŠE NIJE KAO PRE ALI ODBIJATE DA RASKINETE: 10 znakova koji ukazuju da ste u ljubavnoj vezi samo zato što se plašite samoće

Izgovori za partnerovo ponašanje i nedostatak emocijalne povezanosti samo neki od pokazatelja da je vezi došao kraj.

23.07.2023 10:00

NIŠTA VIŠE NIJE KAO PRE ALI ODBIJATE DA RASKINETE: 10 znakova koji ukazuju da ste u ljubavnoj vezi samo zato što se plašite samoće
shutterstock.com

Mnogi parovi ostaju zajedno čak i kad ljubav nestane. Razlozi mogu biti različiti od navike do pokušaja da se sačuva porodica. Međutim, prema rečima psihologa najčešći razlog za ostanak u nefunkcionalnoj vezi je strah od samoće, piše portal Heks spirit.

Mnogi su bili u ovoj situaciji iskreno će reći da je ovo iscrpljujuća situacija za oboje. S jedne strane znate da nešto nije u redu, a s druge strane ne želite da odete, pa iako ste u vezi ili braku osećate se još usamljenije nego da ste zaista sami. Ovo je 10 znakova da ste u vezi samo zato što ne želite da budete sami.

1) Popunjavate prazninu

Dakle, imajući na umu gore navedeno, kako se zaista osećate kada ste sa svojim partnerom? Da li žudite za njegovim društvom zbog toga što je zabavan, ili zato što nemate drugu opciju? Bilo bi dobro da to razgraničite zbog zajedničke budućnosti da ni jedno ne bi bilo povređeno. 

2) Plašite se da budete sami

Ukoliko osećate strah kada pomislite na samoću, pa čak i u toku dana, to je loš znak. Ako vaša veza nije onakva kakvu ste očekivali i kakvu očekujete, bolje nemojte da se zadržavate u njoj. Ukoliko strahu, koji je potpuno prirodna emocija date snagu on će vladati vašiim životom. Morate da ga prevaziđete i da shvatite da je bolje biti sam nego u odnosu koji vas ne ispunjava. 

shutterstock.com

Mnogo ljudi ostaje u vezama iz straha da će ostati usamljeni.

3) Tražite izgovor za partnera

Kada ostanemo u vezi iz straha od samoće, često odbacujemo signale koji ukazuju na neki problem, kao što je na primer loše ponašanje partnera prema vama. Razmislite, ukoliko biste imali prijatelje sa kojima biste provodili vreme, manja je verovatnoća da ćete upasti u zamku straha.  

4) Ne vidite budućnost sa njim

Ovo je veoma čest znak. Ukoliko ste zaljubljeni u svog partnera logično je da ćete da razmišljate o zajedničkoj budućnosti. Međutim, ukoliko ste sa njima iz straha da ne ostanete samo teško je razmišljati o zajedničkim potezima koje donosi vreme ispred vas. 

5) Nedostatak emocionalne povezanosti

Ukoliko ste emocionalno povezani, vaši razgovori se ne svode samo na ćaskanje o svakodnevnim stvarima. Radi se o negovanju odnosa sa partnerom, a to uključuje sledeće: 

pexels.com

Ukoliko se osećate usamljeno u vezi nemojte da mučite sebe.

6) Nemate zajednička interesovanja

Još jedan znak da ste u vezi jer ste usamljeni je ako nemate apsolutno ništa zajedničko sa vašim partnerom. On ne treba da bude vaša kopija, već biste trebali da imate neke zajedničke aktivnosti u kojima zajedno uživate. Bez toga, vi ste samo u njegovom društvu bez potencijala da zajedno gradite doživotne uspomene. 

7) Osećate se usamljeno čak i kada ste sa njim

Ovo je prilično tužno, ali se veoma često dešava, pogotovo u dugim vezama. Prestaje strast, ljubav i ostaje samo poštovanje i u tom momentu morate da odlučite da li gradite zajednički život, ili ne i to je jedino rešenje. 

8) Zadovoljavate se mrvicama

Ukoliko osećate da vas partner ne ceni dovoljno, nemojte da se zadržavate u toj vezi. Potrebno je da vam neko stavlja do znanja da ste posebni i dovoljno dobri iz dana u dan. Naravno, ne postoji savršena osoba i sa nekim osobinama našeg partnera moramo da se pomirimo, ali nikako sa činjenicom da nas ne ceni dovoljno. 

pexels.com

Ukoliko maštate o idealnoj vezi, a već ste u jednoj, to je jedan od glavnih znakova da treba da raskinete.

9) Maštate o idealnoj vezi

Ukoliko sanjate o nečemu većem i boljem to je jasan znak da niste zadovoljni u vezi. Nemojte da dozvolite da vas strah od samoće spreči da idete za svojim snovima, jer sreća prati hrabre. 

10) Ne možete da budete svoji

Poslednji znak da ste u vezi samo zato što ste usamljeni je ako ne osećate da možete biti 100% svoji.  Možda se osećate iscrpljeno zbog toga što uvek morate da budete srećni, ili osećate da morate stalno da ispunjavate partnerova očekivanja (ne uzimajući u obzir svoja). Ovo može ukazivati na to da ostajete sa njim samo zato što se plašite da ćete biti sami

BONUS VIDEO:

Komentari (0)