Brak i veze

7 ZNAKOVA DA STE VI I PARTNER MENTALNO KOMPATIBILNI: Ako ovo izostaje veza nema budućnost!

Veza ne podrazumeva amo fizičku i emotivnu kompatibilnost. Veoma je važno da li smo sa partneom intelektualno usklađeni, a evo kako da to saznate.

09.06.2023 19:01

7 ZNAKOVA DA STE VI I PARTNER MENTALNO KOMPATIBILNI: Ako ovo izostaje veza nema budućnost!
shutterstock.com

Za zdrav odnos veoma je važno da je par usklađen na svim poljima. Ono na čemu stručnjaci posebno insistiraju jeste ostvarivanje fizičke i emotivne bliskosti, ali i napominju da je jednako važno da li  smo sa svojim partnerom kompatibilni na mentalnom, odnosno intelektualnom nivou. Postoje neki znakovi koji mogu otkriti da li se pronalazite u tom smislu, samo je potrebno obratitit pažnju.

Evo koji su to znaci:

1) Oboje se osećate opušteno

Niko od partnera ne mora da pojednostavljuje stvari kako bi ga onaj drugi razumeo. Ne postoji strah ili nesigurnost da će zvučati glupo. Osim toga ne plaše se da će se partner uvrediti ili slegnuti ramenima dajući tako do znanja da im je dosadno ono što priča druga strana.

- Ne znači da nekada razgovor sa vama neće smatrati dosadnim ili uvredljivim, ali je važno da ima slobodu da vam to pokaže kako biste vi promenili "ploču" i sve učinili zanimljivijim - navode stručnjaci. 

2) Slažete se da se ne slažete

Postoje teme oko kojih se jednostavno ne možemo složiti sa partnerom. Pojedinci uvek mogu na grub način ili manipulacijom da iznude od drugih da njihov stav bude prihvaćen, ali takve veze ne idu ka dobrom. Veliki je znak da ste intelektualno kompatibilni ako se usaglasite da se ne slažete. To znači da postoji zrelost za prihvatanje različitog mišljenja, što znači da se dobro slažete.

pexels.com

Partneri koji se međusobno nadopunjuju i uveseljavaju jesu mentalno kompatiblni   

3) Dopunjujete jedno drugo

Ukoliko naiđete na neki članak u novinama ili muziku za šta znate da bi se dopali vašem partneru, rado ćete to sa njim podeliti. Takođe, ako pričate nasumično i jedno drugom dopunjavate rečenice, to je dobar znak da ste kompatibilni. Takođe, to je dokaz da dovoljno poznajete onog drugog i znate kako razmišlja, piše Hakspirit. Zbog toga možete predvideti misli i osećanja jedno drugom.

4) Nije sve u telu

Ne morate da vodite ljubav da biste pokazali koliko volite partnera, dovoljno je da se mazite u krevetu, zajedno čitate knjigu ili ćaskate, jer vaš odnos je dublji od fizičkog. Ako ste samo fizički kompatibilni, a intelektualno ne, onda će vaša veza da se fokusira na vaša tela kako bi se nadoknadio nedostatak.

shutterstock.com

Ćaskanje ili jednostavni zagrljaji uz razgovor su nekada dovoljni partnerima koji su jednaki i na mentalnom nivou

5) Radujete se međusobnom mišljenju

Ne znate pravi razlog zašto se radujete što ćete čuti nešto od njega, ali ste uzbuđeni zbog toga što vaši partneri imaju šta da kažu. Volite da čujete mišljenje o knjizi koju ste oboje pročitali ili vaš partner jedva čeka da čuje da li se i vama dopada pesma na koju je slučajno naišao. Ne plašite se mišljenja onog drugog jer je svako jedinka za sebe. To je način da se povežete i rastete kao par, a ne da stalno pokazujete da ste pametniji od onog drugog.

6) Kroz priču zaboravite na vreme 

Primećujete da vreme odmiče i već je došla ponoć, a vi ne prestajete da pričate. Vreme sa partnerom leti jer imate toliko toga da kažete jedno drugom. Sasvim je svejedno o kakvoj temi je reč, jednostavno uživate u zajedničkom razgovoru. Osećate se kao kod kuće kad god razgovarate i to nije povezanost samo na intelektualnom, već i na emocionalnom nivou.

shutterstock.com

Vreme u priči brzo protiče kada se partneri slažu

7) Tišina nije neprijatna

Kada se spomene intelektualna kompatibilnost prvo što nam pada na um jeste verbalna komunikacija. Međutim, dobar znak da nema nesigurnosti jeste da ima tišine, ali one ugodne. To znači da oba partnera znaju da im je lepo i da ne moraju da ispunjavaju svaku tišinu rečima. Nema potrebe za pametovanjem i humorom jer su oboje svesni da su pametni. Nema potrebe za dodatnim objašnjenjima jer znaju da ih partner razume. 

Pored ovih znakova stručnjaci napominju da partneri koji su intelektualno kompatibilni nemaju naviku da se vređaju ako ih ispravi drugi partner, niti da ih to obeshrabri. Zajednička interesovanja i ljubav prema hobijima, poput baštovanstva, planinarenja, slikanja su dobri znaci da se slažete.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)