Lifestyle

RECEPT STAR 200 GODINA! SUPER-TRIK ČASNIH SESTARA ZA NEGU BILJAKA: Ako ovo uradite, bašta će vam bujati do kasne jeseni!

Svako od nas može da napravi prirodno đubrivo za brži i bolji rast mnogih kultura, međutim, treba biti oprezan jer ne prijaju svi istim biljkama.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

05.05.2025 06:55

RECEPT STAR 200 GODINA! SUPER-TRIK ČASNIH SESTARA ZA NEGU BILJAKA: Ako ovo uradite, bašta će vam bujati do kasne jeseni!
shutterstock.com/Anneka/MERT1995

Kada želite da osvežite svoje biljke, najbolje je da se okrenete prošlosti, ali stvarno, jer neki od rastvora za negu cveća i ostalog bilja su i danas, stotinama godina kasnije, veoma efikasni i aktuelni.

Prema zapisima, već su pre 2.000 godina rimski povrtari kupali semenke krastavaca, tikve, lubenice te ostalih biljaka iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae) u sirutki ili mleku.

Mahunarke poput graška, pasulja, sočiva, boba i slično, najbolje je namakati najmanje sat vremena pre setve u čaju od kamilice. Potrebno je dve kašičice suvih cvetova ukuvati na jednu šolju te ostaviti 10 do 12 sati da odstoji.

Valerijana podstiče rast korenja i "greje", govorili su stari. Ovu biljnu kupku vole luk, praziluk, paradajz, paprika, peruanska jagoda i letnje cveće. Višesatna kupka u ekstraktu cvetova valerijane pomoći će vrstama osetljivima na hladnoću, poput krastavaca i tikvica, da i po nepovoljnom vremenu uspeju u nicanju.

Različite vrste gljivica mogu potpuno uništiti mlade biljčice, preseći im stabljike ili razgraditi korenje.

Zaštitu od bolesti "crna noga" ili bolesti odumiranja, biljke će dobiti od rena ili belog luka. Prema receptu iz knjige, što sitnije narežemo 100 do 150 g od svake vrste i prelijemo kašu mlakom prokuvanom vodom ili kišnicom. Nakon sat, dva procedimo.

shutterstock.com/Julia Zavalishina

Stari trikovi za bujanje biljaka

Ova kupka prija paradajzu, krastavcima, nevenu i žavornjaku. Međutim, treba biti oprezan jer ovu kupku ne vole semenke mahunarki i kupusnjača.

Časne sestre iz benedktinskog samostana u nemačkoj Fuldi osmislile su biljni čaj engleske recepture koja sadrži cvetove valerijane, stolisnika, maslačka, koprive, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofiks.

Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprečavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine ljusku semenke propusnom, podstiču rast korenja i pomažu klicama da postanu otporne.

Ovaj rastvor posebno vole kelj i ren, čije seme u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvu držite 30 minuta, luk, paradajz, salatu, cveklu, peršun, papriku, blitvu, praziluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a 90 minuta šargarepu i celer.

Nakon što odstoji određeno vreme u tečnosti, odstranite seme koje ispliva na površinu jer je ono oštećeno i loše. Nakon toga mokro seme raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se posuši, te ga posejte isti dan jer je klijanje već započelo, prenosi Agroklub.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Preporučujemo