Kada želite da osvežite svoje biljke, najbolje je da se okrenete prošlosti, ali stvarno, jer neki od rastvora za negu cveća i ostalog bilja su i danas, stotinama godina kasnije, veoma efikasni i aktuelni.
Prema zapisima, već su pre 2.000 godina rimski povrtari kupali semenke krastavaca, tikve, lubenice te ostalih biljaka iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae) u sirutki ili mleku.
Mahunarke poput graška, pasulja, sočiva, boba i slično, najbolje je namakati najmanje sat vremena pre setve u čaju od kamilice. Potrebno je dve kašičice suvih cvetova ukuvati na jednu šolju te ostaviti 10 do 12 sati da odstoji.
Valerijana podstiče rast korenja i "greje", govorili su stari. Ovu biljnu kupku vole luk, praziluk, paradajz, paprika, peruanska jagoda i letnje cveće. Višesatna kupka u ekstraktu cvetova valerijane pomoći će vrstama osetljivima na hladnoću, poput krastavaca i tikvica, da i po nepovoljnom vremenu uspeju u nicanju.
Zaštitu od bolesti "crna noga" ili bolesti odumiranja, biljke će dobiti od rena ili belog luka. Prema receptu iz knjige, što sitnije narežemo 100 do 150 g od svake vrste i prelijemo kašu mlakom prokuvanom vodom ili kišnicom. Nakon sat, dva procedimo.
shutterstock.com/Julia Zavalishina
Ova kupka prija paradajzu, krastavcima, nevenu i žavornjaku. Međutim, treba biti oprezan jer ovu kupku ne vole semenke mahunarki i kupusnjača.
Časne sestre iz benedktinskog samostana u nemačkoj Fuldi osmislile su biljni čaj engleske recepture koja sadrži cvetove valerijane, stolisnika, maslačka, koprive, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofiks.
Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprečavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine ljusku semenke propusnom, podstiču rast korenja i pomažu klicama da postanu otporne.
Ovaj rastvor posebno vole kelj i ren, čije seme u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvu držite 30 minuta, luk, paradajz, salatu, cveklu, peršun, papriku, blitvu, praziluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a 90 minuta šargarepu i celer.
Nakon što odstoji određeno vreme u tečnosti, odstranite seme koje ispliva na površinu jer je ono oštećeno i loše. Nakon toga mokro seme raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se posuši, te ga posejte isti dan jer je klijanje već započelo, prenosi Agroklub.
Komentari (0)